A teát általában inni szoktuk, ám desszertben is használhatjuk, például ebben a Earl Grey ízesítésű trüffelben!
Az Earl Grey különleges ízű teaféle, ami melegen és hidegen egyaránt finom, hiszen magasabb és alacsonyabb hőfokon más és más ízvilágot enged ki magából.
Ez a teafajta II. Earl Grey után kapta a nevét, aki 1830-tól négy éven át volt brit miniszterelnök. A legenda úgy tartja, hogy az egykori Lord egy kínai ember fiát mentette meg attól, hogy megfulladjon, ezért hálából a fiú apja meghívta teázni, és egy Earl nevű teával kínálta meg. Bár a történet valóságalapja kérdéses, tény, hogy róla nevezték el ezt a teafélét, és számos elkészítési formája van. Tejjel kifejezetten ízletes, ám nem ez az egyetlen módja e tea elkészítésének! A gőzölt tejjel és vaníliasziruppal készült változat Londoni köd névre hallgat, ám több teafűvel is keverhető, így jázminnal vagy különböző virágokkal is!
Így készül az Earl Grey trüffel!
Ez a teaféle nemcsak csokoládékban isteni, hanem akár mártásokban is használható, leginkább húsok mellé.
Hozzávalók:
-1 dl tejszín
-3 filter Earl Grey tea
-1 evőkanál vaj
-10 dkg 50 százalékos étcsokoládé
-10 dkg tejcsokoládé
-1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A tejszínt felforralom, beleteszem a teafiltereket, és 8-10 percig hagyom ázni. Kiveszem őket a tejszínből, és jól kinyomkodom. Egy másik lábasban felolvasztom a vajat, hozzáöntöm a tejszínt, felforralom, és beletördelem a csokoládékat. Kevergetem, míg el nem olvadnak, és belereszelem a narancs héját. Egy kisebb dobozt – mondjuk egy bonbon dobozát – kibélelek folpackkkal, és beleöntöm a masszát. Szobahőmérsékleten hagyom hűlni, majd beteszem a hűtőbe. Két-három óra alatt megdermed, de nem lesz kemény, éppen elolvad a szájban. Igényesen becsomagolva akár ajándékba is tökéletes!