Barion Pixel Ha ezekben a szakmákban dolgozol, nagyobb eséllyel találhat meg a petefészekrák – Coloré

Ha ezekben a szakmákban dolgozol, nagyobb eséllyel találhat meg a petefészekrák

2023. 07. 11.

A petefészekrák meglehetősen gyakori ráktípus az ismert daganatos megbetegedések között, és egy tanulmány kimutatta, hogy mennyire szakmafüggő ez az elváltozás.

A petefészekrák a többi daganatos betegséghez hasonlóan, meglehetősen késői stádiumban mutat tüneteket. Egy új tanulmány azonban nem arra kereste a választ, hogy hogyan kezelhető, hanem arra, hogy kiknél fordul elő a leggyakrabban. Meglepő eredmények születtek, ugyanis az értékesítésben, kiskereskedelemben, ruhaiparban és építőiparban dolgozók hordozzák a legnagyobb kockázatot, de a fodrászok, a kozmetikusok és a könyvelők esetében is átlagon felüli gyakorisággal fordul elő a betegség.

Petefészekrák a munkaerőpiacon

A kanadai Montreali Egyetem akadémikusai által vezetett kutatócsoport 491 kanadai nő adatait vizsgálta meg, akik petefészekrákban szenvedtek, és 897 olyan nőével hasonlították össze, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel. A kutatók végül összekapcsolták a foglalkozásokat a petefészekrák kockázatával, majd ezeket az adatokat összehasonlították a kanadai munkakörnyezetekkel is, felmérve, hogy egy-egy betegségben szenvedők érintkeznek-e vegyi anyagokkal a munkájuk során. A potenciálisan befolyásoló tényezők figyelembevétele után megállapították, hogy egyes munkakörök összefüggésbe hozhatók a megbetegedés fokozott kockázatával: azoknál, akik fodrászként, borbélyként vagy kozmetikusként dolgoztak, háromszor nagyobb volt a kockázat.

Eközben azoknál a nőknél, akik egy évtizeden át könyvelőként tevékenykedtek, kétszer nagyobb volt a betegség kialakulásának valószínűsége, míg az építőipari dolgozóknál majdnem háromszoros volt a valószínűség. A bolti eladóknál és az eladóknál 45%-kal nagyobb volt a kockázat, míg a ruhákat készítőknél 85%-kal nagyobbnak tűnt a betegség kialakulásának lehetősége.

A petefészekrák a tanulmány szerint azoknál a leggyakoribb, akik vegyszereket használnak munkájuk során, de a könyvelők sincsenek biztonságban / Kép forrása: Mario Guti / Getty Images
A petefészekrák a tanulmány szerint azoknál a leggyakoribb, akik vegyszereket használnak munkájuk során, de a könyvelők sincsenek biztonságban / Kép forrása: Mario Guti / Getty Images

A kutatók elmondták, hogy azok, akiknél magasabb kockázatot találtak, nagyobb valószínűséggel voltak kitéve olyan anyagoknak, mint a kozmetikai szerek, ammónia, hidrogén-peroxid, hajpor, szintetikus és poliészterszálak, szerves színezékek, valamint pigmentek és fehérítők.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy az eredményekből levont következtetések korlátozottak, és további kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, hogy pontosan milyen kapcsolat van a betegség és a szakmák között. Éppen ezért, amennyiben ezekben a munkakörökben dolgozunk, ne essünk kétségbe, ám a rendszeres szűrés semmiképpen nem árthat!

Forrás: Chesire Live.

Nyitókép forrása: Getty Images