Barion Pixel Sosem gondolnád, de a rémálmok valójában hasznosak – Coloré

Sosem gondolnád, de a rémálmok valójában hasznosak

2021. 06. 10.

Nincs olyan ember, aki szeret rémálmokat látni, pedig nem véletlenül álmodunk ilyesmit.

Az emberek átlagosan az életük egyharmadát alvással töltik, és bár nem minden nap emlékeznek arra, hogy mit álmodtak, minden éjszaka pörög valamilyen álomkép a fejükben. Bizony, minden egyes éjjel! Az álomfejtők és alvást kutatók folyamatosan igyekeznek rájönni, hogy mit is üzennek az álmok, egyelőre teljesen pontos információ még nincs erről, de arra már választ kaptak, hogy mi is a célja a rémálmoknak.

Vannak olyan esetek, amikor félünk, és olyanok is, amikor inkább thrillerekhez hasonlóan inkább megborzongunk vagy idegesek vagyunk álmunkban. A kutatók bebizonyították, hogy az alvás közben átélt rettegés, szorongás vagy ijedtség segít abban, hogy a napunk ébren töltött részében könnyebben birkózzunk meg a félelmeinkkel.

álmok
Kép forrása: Freepik

A rossz álmok segítenek az agyuknak, hogy jobban reagáljunk a tényleges veszélyekre, ijesztő tapasztalatokra. Az álmokban rémisztőnek és traumatizálónak megélt élmények másnapra védelemmé válnak az emberi agyban, és ha a későbbiekben hasonló dolgokat kellene átélnünk, az elménk már fel van készülve a fenyegetettségre, így sokkal egyszerűbben dolgozzuk fel azt.

Az álmok ráadásul a kreativitást is fokozzák, és aki sokszor emlékszik az éjjeli „történésekre”, annak a problémamegoldó képessége is egyre erősebb lesz. Bár az álmaink – és egyben a rémálmaink – 95 százalékát elfelejtjük, minden pozitív hatásuk így is érvényesül, hiszen a fejünkben eltárolódnak az információk.

Borítókép forrása: Freepik