Barion Pixel Sose indítsd ezzel a reggelt – dietetikusok elmondták az okát is – Coloré

Sose indítsd ezzel a reggelt – dietetikusok elmondták az okát is

2025. 06. 17.

Sokan úgy gondolják, hogy ha reggel sikerül gyorsan bekapni valamit, máris jól tették a dolgukat – ám a szakemberek szerint nem mindegy, hogy mivel kezdjük a napot.

A reggeli valóban a nap egyik legfontosabb étkezése, de csak akkor, ha tudatosan és kiegyensúlyozottan választunk. Egy rosszul összeállított reggeli nemcsak az energiaszintünkre, hanem hosszú távon az egészségünkre is negatív hatással lehet.

A dietetikusok szerint az egyik legrosszabb választás reggelente a magas cukortartalmú, finomított szénhidrátokból álló ételek fogyasztása. Ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet, amit aztán hirtelen zuhanás követ – emiatt délelőtt hamar fáradtnak, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, és újabb nassolnivaló után nyúlhatunk. Ez az ingadozó energiafelhasználás hosszabb távon hozzájárulhat az elhízáshoz, hormonális problémákhoz, sőt, növeli az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

reggel, reggeli
Forrás: Getty Images

A leggyakoribb hibák közé tartozik, ha valaki péksüteménnyel, cukros müzlivel vagy energiaitalokkal indítja a napját. Ezek bár kényelmes megoldások, gyakorlatilag sem rostot, sem hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, és hosszú távon többet ártanak, mint használnak.

reggel, reggeli
Forrás: Getty Images

A szakértők szerint a tudatos reggeli kulcsa az, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdagok – például teljes kiőrlésű kenyér, tojás, zöldség, zabkása gyümölcsökkel, vagy natúr joghurt magvakkal. Ezek nemcsak hosszabb ideig eltelítenek, de stabilan tartják a vércukorszintet is.

A tanulság egyszerű: nem az a cél, hogy bármit bekapjunk reggel, hanem hogy olyat együnk, ami valóban támogatja a testünket és az agyunkat – különösen, ha egy hosszú nap áll előttünk.

Forrás: Health Harvard
Borítókép forrása: Getty Images