Ha komolyan gondolod a fogyást, nem elég „kevesebbet enni” – az sem mindegy, mit eszel, különösen reggelire.
A nap első étkezése ugyanis megalapozza az anyagcserét, a vércukorszintet, sőt, az egész napi étvágyat is. Egy rosszul összeállított reggeli – mondjuk péksüti vagy cukros gabonapehely – csak gyors éhséghez és falási rohamokhoz vezet. Ezzel szemben egy jól megválasztott reggeli segíthet abban, hogy hosszú távon kevesebbet egyél, és könnyebben beinduljon a fogyás.
Akkor mit érdemes reggelizni?
1. Fehérje + rost = stabil vércukorszint, hosszan tartó jóllakottság
A legjobb, ha mindkettőt tartalmazza. Íme néhány példa:

- Tojás zöldségekkel (pl. rántotta spenóttal, paprikával)
- Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel és egy marék maggal
- Zabkása vízzel vagy növényi tejjel, chia maggal, fahéjjal és almával
- Teljes kiőrlésű pirítós avokádóval és főtt tojással
Ezek nemcsak laktatóak, de segítenek elkerülni a vércukorszint-ingadozást, ami a farkaséhséget okozza.
2. Kerüld a „rejtett cukrokat”
A light felirat nem mindig jelent fogyókúrabarát ételt. A gyümölcsjoghurtok, reggeli szeletek és bolti smoothie-k gyakran rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak – ami gyorsan felszívódik, majd gyors éhséghez és hízáshoz vezethet. Ha ilyesmit eszel, ellenőrizd a címkét, vagy inkább válaszd a natúr verziókat.
3. Ne hagyd ki a zsírokat sem
Az egészséges zsírok (avokádó, magvak, diófélék, olívaolaj) nem ellenségei a fogyásnak – sőt, segítenek a hormonháztartás egyensúlyban tartásában és a teltségérzet fenntartásában. Csak a mennyiségre figyelj, ne a zsírtartalomra önmagában.

+ TIPP: Igyál egy nagy pohár vizet ébredés után
Gyakran az éhség valójában enyhe dehidratáltság. Ha valóban fogyni szeretnél, a legfontosabb, hogy ne koplalással kezdd a napot, hanem olyan reggelivel, ami támogatja a tested működését. Egy kiegyensúlyozott, fehérjében és rostban gazdag reggeli nemcsak segít a fogyásban, hanem energikusabbá és kiegyensúlyozottabbá is tesz a nap folyamán.