Barion Pixel Ne menj el mellette, hiszen te is válhatsz áldozattá! Felismered az utcai zaklatást? – Coloré

Ne menj el mellette, hiszen te is válhatsz áldozattá! Felismered az utcai zaklatást?

2024. 07. 07.

Az utcai zaklatásnak sokféle módja és formája lehet, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit tesznek, vagy minek tesznek ki másokat. Ideje ezen változtatni!

Mémek, viccek és karikatúrák is születtek már azokról a ciccegő, sziszegő, hűházó és egyéb, talán még nyomdafestéket sem tűrő megnyilvánulást mutató fiatalabb és idősebb férfiakról, akik így jelzik ki tetszésüket az előttük elhaladó gyengébbik nem tagjai felé. Mindegy, hogy bundát visel egy hölgy vagy miniszoknyát, minden nőneműre rápattanhatnak, és olykor akár szeméremsértő vagy megalázó szavakkal is illethetik őket. Habár nincs olyan nő, aki ne élvezné, ha a férfiak tetszésüket fejezik ki irántuk, annak van ízléses és ízléstelen formája is. A – jellemzően – munkások kurjongatása az ízléstelen kategóriát meríti ki, és kényelmetlenül érezhetjük magunkat egy-egy szituációban.

A zaklatás akár szóban is történhet, akár az utcán is / Kép forrása: Getty Images
A zaklatás akár szóban is történhet, akár az utcán is / Kép forrása: Getty Images

Mégis az „ártalmatlan” zaklatások közé soroljuk, mert csak a szájuk nagy, de szerencsére fizikai megnyilvánulás a legtöbb esetben nincs. Hajlamosak vagyunk egyet legyinteni vagy úrihölgy módjára beinteni, aztán menni tovább, pedig az urak bőven kimerítik az utcai zaklatás fogalmát. Csakhogy felismerni és egyáltalán cselekedni is nehéz ebben a helyzetben!

Mi a zaklatás?

Sokféle magatartást ölelhet fel a zaklatás kategóriája, és nem is minden minőségben büntethető, pedig a hétköznapokban is sűrűn előfordul, ezért is fontos, hogy felismerjük és merjünk lépni.

A 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról úgy határozza meg a zaklatás fogalmát, mint

…az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek a 8. §-ban meghatározott tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

Mikortól számít zaklatásnak?

A fent emlegetett példa, a munkások füttyögése esetén megvalósul az utcai zaklatás. Habár a Büntető Törvénykönyv nem írja le pontosan, hogy mely cselekmények tartoznak ide, mégis utcai zaklatásnak minősül minden olyan szeméremsértő magatartás, amely a másik fél számára nemcsak kellemetlen, de az emberi méltóságában is sérti. Tehát a testi kontaktus mellett (véletlennek tűnő simítások, dörgölőzések, érintkezések) ide sorolható a verbális és nonverbális, kéretlenül érkező kontaktus is. Vagyis a szexista beszólogatás ugyanúgy kimeríti az utcai bántalmazást, csak nagyon kevesen ismerik ezt be, és még kevesebben lépnek ez ügyben.

Mit tehetünk ellene?

Egy indiai kutatás során húsz 18-30 év közötti nővel készítettek interjút, akik megtapasztalták az utcai zaklatást. A zaklatás természetére, annak következményeire és megbirkózási stratégiára keresték a választ. A tanulmányból az derült ki, hogy a zaklatások leginkább zsúfolt helyeken és nappali időszakban történtek. A Delhiben történt kutatás során arra is fény derült, hogy mindez azért történhet meg, mert a zaklatók minden korlátozás nélkül cselekedhetnek, ugyanis a rendőrség túl nagy ügyet nem csinál az ilyen esetekből, és a nők nem mernek szembeszállni a zaklatókkal. A túlélési és megküzdési stratégia része tehát, hogy a nők inkább magukra vállalják a felelősséget az ilyen esetekben ahelyett, hogy felvennék a harcot a zaklatókkal szemben. Ugyanakkor egy szűk réteg felismerte azt, hogy ez a csendben maradás segíti a zaklatás állandósulását. A hatékony rendőri fellépés volt az, ami a tűrhetetlen helyzetet csökkentette.

Hajlamosak vagyunk legyinteni, pedig az utcai füttyögés is zaklatsnak minősül / Kép forrása: Getty Images
Hajlamosak vagyunk legyinteni, pedig az utcai füttyögés is zaklatsnak minősül / Kép forrása: Getty Images

Lányos anyaként a nyolcadik osztályos lányommal éltük meg mindezt. Ő közvetlenül, én pedig közvetetten. Amikor iskolába tartott a megszokott útvonalán, egy háznál építkeztek és amikor arra járt, akkor megjegyzést tettek nőiességére. Hozzá kell tennem, hogy egy átlagos fiatal lányról van szó, aki különösebb okot sem adott ezekre a megnyilvánulásokra, hiszen iskolába tartva nem öltözött kihívóan. Sokkolta az eset, és inkább vállalta, hogy más útvonalon közelíti meg az iskoláját, mert még egyszer nem akart ilyen helyzetbe kerülni.

Nehéz szülőként tanácsot adni, hiszen sajnos bármikor és bárhol bekövetkezhet hasonló, ugyanis mások viselkedését mi nem tudjuk megszabni. Egy ilyen fiatal kislány kezében nincs fegyver, csak az, ha szó nélkül, a lehető leggyorsabban elhalad a kritikus szakaszon.

Ha szemtanúi vagyunk egy zaklatásnak, ne menjünk el mellette! Amit tehetünk az az úgynevezett 5D módszer.

Distract, vagyis figyelemelterelés: Ha azt tapasztaljuk, hogy valaki utcai zaklatás áldozata, minden ismertség nélkül belezavarhatunk ebbe a szituációba azzal, hogy úgy teszünk, mintha ismernénk a zaklatott félt.

Direct, azaz irányítsd a helyzetet: Próbáld meg a zaklató felett átvenni az uralmat. Keresd a tekintetét és beszélj hozzá. Valószínűleg erre nincs felkészülve és se köpni, se nyelni nem tud majd, de ha reagál is, azt hagyd figyelmen kívül.

Delegate, vagyis delegálj: Ami azt jelenti, hogy keress magad körül még olyan személyt vagy személyeket, akik a segítségetekre siethetnek. Ez szó szerint bárki lehet egy erős férfi személyében. Akár egy másik járókelő, vagy egy arra elhaladó autós, a közeli boltos.

Delay, azaz késleltesd: Már maga az, hogy az áldozat mellé állsz, valószínűleg sokat jelent számára, de a későbbiekben is igyekezz megnyugtatni és erősítsd benne nyugodtan azt, hogy a zaklató a hibás, nem pedig ő.

Document, vagyis dokumentálj: Készíts fotót vagy akár videót az eseményről, az elkövetőről, mert a későbbiek folyamán ez nagyon fontos lehet, ugyanakkor ne tedd közszemlére ezeket a dokumentumokat, mert az jogsértő magatartásnak minősül, és te jöhetsz ki rosszul belőle, nem a zaklató!

Nyitókép forrása: Getty Images
/egeszseg/test-es-lelek/ne-menj-el-mellette-utcai-zaklatast/