Barion Pixel Mindig muszáj eltávolítani a bölcsességfogakat? (x) – Coloré

Mindig muszáj eltávolítani a bölcsességfogakat? (x)

2023. 01. 20.

A tinédzserkor utolsó éveire úgy tűnhet, hogy az összes maradó, felnőtt fogunk elfoglalta helyét a szánkban, és többre nem is számíthatunk. Ez azonban nem minden esetben igaz.

A bölcsességfogak még a felnőttkor korai szakaszában is előbújhatnak, és kellemetlen, fájdalmas problémákat okozhatnak. Éppen ezért sokan döntenek a bölcsességfogak eltávolítása mellett. Íme minden, amit a bölcsességfogak eltávolításáról tudni érdemes.

Mindenkinek vannak bölcsességfogai?

Nem mindenki születik teljes fogazattal – a bölcsességfogak valójában a leggyakoribb hiányzó fogak az emberek szájában.

Hogyan ismerhetem fel a bölcsességfoggal kapcsolatos problémákat?

A felső vagy alsó állkapocsban jelentkező fájdalom az egyik első árulkodó jele lehet annak, hogy valami nincs rendben a bölcsességfogakkal. Emellett nyomó érzést is tapasztalhatunk a száj hátuljában. A kibújó bölcsességfogat körülvevő fogíny továbbá felduzzadhat, érzékennyé válhat és be is gyulladhat.

Előfordulhat azonban, hogy semmilyen fájdalmat nem érzünk a bölcsességfogaink miatt. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs is semmilyen probléma velük. Sokan nem tapasztalnak tüneteket, és ezért olyan fontos alaposan megvizsgáltatnunk bölcsességfogainkat a fogorvossal, aki segít eldönteni, hogy el kell-e távolítani őket.

Mindig szükséges eltávolítani a bölcsességfogakat?

Amikor egy bölcsességfog impaktált (nem bújt elő teljessen), és megakadályozza a száj alapos tisztán tartását, akkor erősen ajánlott eltávolítani azt.

Az egyenesen előbújó bölcsességfogakat gyakran nem kell eltávolítani, ha nem okoznak fájdalmat és nem nehezítik meg a szájhigiénia megőrzését.

Azonban még a gond nélkül előbújó bölcsességfogak is hajlamosabbak a szuvasodásra, mert nehezebb elérni és tisztán tartani őket a napi fogtisztítási rutin során. Ha tehát úgy döntünk, hogy megőrizzük egyébként problémamentes bölcsességfogainkat, nagyon fontos alaposan megmosni őket, és rendszeresen eljárni a fogorvosi vizsgálatokra.

A bölcsességfog fájása, az íny duzzadttá válása, vagy az arc bedagadása esetén pedig azonnal forduljunk fogorvoshoz!

Mi történik, ha a bölcsességfog impaktált?

Az impaktált bölcsességfogak gyakori problémák. Az impaktált bölcsességfogakat teljesen vagy részben elfedi a fogíny vagy az állkapocs csontozata, és hajlamosabbak a fertőzésekre és más problémákra is.

Mivel az impaktált bölcsességfogakat nem lehet rendesen tisztán tartani, általában elszuvasodnak és fogínybetegséget is okozhatnak. Ritkább esetekben ciszták és daganatok is kialakulhatnak az ilyen fogak közelében.

A fogorvosok minden impaktált bölcsességfogat megvizsgálnak, és ha úgy látják, hogy egy fog nem lesz képes magától előbújni, akkor eltávolítást javasolnak majd a páciensnek.

Az impaktált bölcsességfogak eltávolítását a legjobb, ha egy szájsebész végzi el. A PureDental Fogászatán szájsebészeti kezeléseket is végeznek, hogy a nagyobb volumenű beavatkozások kockázata és kellemetlensége a legkisebb lehessen. Kérjen időpontot rendelőjükbe mielőbb, amennyiben bölcsességfogával probléma merülne fel az alábbi linken: szájsebészeti rendelő Budapesten!

Milyen problémák léphetnek fel egy bölcsességfog eltávolítása után?

A mérsékelt fájdalom teljesen normális egy bölcsességfog eltávolítását követően, de további komplikációk is felléphetnek. Íme a leggyakoribb problémák, illetve azok orvosi kezelésének általános menete:

  • Fájdalom: Minden eltávolítás után számítani kell némi fájdalomra, de ezekre a fogorvos fájdalomcsillapítót ír majd fel. A kialakuló duzzadást jeges borogatással ajánlott kezelni az eltávolítást követő 24 órában.
  • Fogmeder gyulladás: Habár ez az egyik leggyakoribb komplikáció egy fog eltávolítását követően, még így is viszonylag ritkának számít. A fogmeder kiszáradása általában 4-5 nappal a beavatkozás után következik be, ha a gyógyuló sebet védő vérrög, véralvadék esik ki. Ezt a fogorvos egy szájfertőtlenítő készítménnyel vagy speciális gyógyszerrel kezelheti helyileg, a fájdalom súlyosságától függően.
  • Tályog: A tályog egy gennyes zseb, ami akkor alakul ki, amikor csont- és szövetmaradványok ragadnak a gyógyuló fogmeder és a csontokat fedő szövet között. A fogorvos eltávolítja a gennyt a tályogból és antibiotikumot javasol majd az esetleges gyulladás kezelésére.
  • Baktériumos fertőzések: Ezek a fertőzések ritkák, és általában kevesebb, mint az esetek 6%-ában fordulnak elő. A fogorvos antibiotikumot alkalmazhat a beavatkozás utáni fertőzés megelőzése érdekében, a fog eltávolítását követően pedig fertőtlenítő szájvíz vagy más otthoni fertőtlenítő kezelést javasolhat.

Borítókép forrása: puredental