Barion Pixel Mi az egészségpénztár és mi az egészségbiztosítás? Melyik kell nekünk? (X) – Coloré

Mi az egészségpénztár és mi az egészségbiztosítás? Melyik kell nekünk? (X)

2023. 10. 25.

Nem összekeverendő az egészségpénztár az egészségbiztosítással. Ez két különböző termék, még akkor is, ha hasonló területen jelentenek segítséget. Valójában nagyon különbözőek. Ebben a cikkben kitérünk mindkettőre, és segítünk abban is, hogy mikor melyikre van szükségünk.

Mi az az egészségpénztár?

Az expresszkolcson.hu oldalon lévő biztosítások elég sokszínűek, de nem véletlen, hogy az egészségpénztár nincs közöttük. Ez ugyanis egy megtakarítási forma.

Az ügyfél egy számlára fizeti be az összegeket, melyet különböző egészségügyi kiadásokra használhat fel. Azért éri meg, mert a befizetések után 20 százalékot jóváírhat a személyi jövedelemadójából. További 10% igényelhető vissza az adóból, ha prevenciós szolgáltatást veszünk igénybe, vagy a pénztári számlánkon két évre lekötött pénz van.

Van egy éves keret (maximum 150.000 Ft), ez lehet a maximálisan visszaigényelt személyi jövedelemadó. Ebbe beletartozik az önkéntes nyugdíjpénztári és az önsegélyező pénztári befizetések utáni jóváírt összeg is.

A befizetések felhasználhatóak gyógyszerekre, optikai termékekre, gyógyászati segédeszközökre, csecsemő és babaápolási cikkekre és orvosi kezelésekre is. Sőt, immár emellett a gyermekek iskoláztatási kiadásait is elszámolhatjuk. Ráadásul nemcsak a saját, hanem az egész család ilyen jellegű költéseit rendezhetjük az egészségpénztári számlánkról.

Kezek Egymason

Mi az az egészségbiztosítás?

Ez már valóban egy biztosítási forma, mely során nem hozunk létre számlát, és nem is lesz egyenleg. Itt egy szerződést kötünk a biztosítóval, ami előre meghatározott betegségek előfordulása esetén nyújtja a szolgáltatását.

Ha kezelésre vagy csak szűrővizsgálatra szorulunk, akkor a rendszeresen befizetett havi (vagy éves) díjért cserébe ezek költségeit állja helyettünk azoknak az orvosoknak, akik le vannak velük szerződve. Egyedileg elbírált díjjal kell számolnunk, mely függ természetesen a fennálló egészségi állapotunktól. Akár orvosi vizsgálatra is sok kerülhet ilyenkor.

Alapesetben csak a szerződött fél kerül biztosításra, de akár családi csomagot is köthetünk.

Miért ne választhatnánk mindkettőt?

Mivel az egészség a legfontosabb, ezért bátran gondolkozhatunk mindkét lehetőségben, ezek kombinációjában is. Eléggé különböző szolgáltatásokról van szó, így más-más esetben lesz fontos az egyik, illetve a másik. Bátran lehet tehát egészségpénztárunk és egészségbiztosításunk egyaránt!

Hiába sportolunk rendszeresen, élünk boldog életet, étkezünk egészségesen, sajnos vannak nem befolyásolható faktorok is. Mint például a genetika. És ha valami előre nem látható dologgal mégis számolnunk kell, akkor bizony bármennyire is nem szeretnénk, szükségünk lesz vizsgálatokra és kezelésekre. Ezt pedig könnyebb lesz elintézni, ha mindenről előre gondoskodtunk.

Nem is beszélve a gyermekvállalással járó plusz kiadásokról vagy épp az öregedésből fakadó látáscsökkenésről és a használt gyógyszerekről. Érdemes igénybe venni ezeket a védőhálókat!

/egeszseg/test-es-lelek/mi-az-egeszsegpenztar-es-mi-az-egeszsegbiztositas-melyik-kell-nekunk-x/