Barion Pixel A halálos kór: Mindenki retteg a tőle, de vajon mi is ez a betegség, és miért ilyen elterjedt a rák? – Coloré

A halálos kór: Mindenki retteg a tőle, de vajon mi is ez a betegség, és miért ilyen elterjedt a rák?

2024. 05. 19.

A rák a szervezet sejtjeinek betegsége, abnormálissá válása és daganattá burjánzása.

Mivel a rákos sejtek szinte bármilyen típusú szöveti sejtből származhatnak, a rák valójában körülbelül 100 különböző betegséget takar, melyekben közös, hogy a sejtek degeneráltak és nagy számban terjednek.

Ahogy a genetikailag hibás sejtek növekednek és osztódnak, rendellenes sejtek tömege jön létre, ez a rák. Egyes esetekben ezek a sejtek különálló csomót képeznek, más esetekben, mint például a leukémia (vérrák), a rendellenes sejtek keringenek.

A mutálódott sejtek kiszakadhatnak a daganatból, és a keringéssel, nyirokkeringéssel eljuthatnak a test különböző részeire, más szerveken okozva áttétet. A rákos sejtek megakadályozzák a test egészséges működését, így számos rák fajta halálos kimenetelű.

rák
Forrás: Getty Images

A rák kialakulásának vannak kockázati faktorai, vagyis amik hajlamosabbá tesznek rá:

  • dohányzás
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • káros mértékű UV sugárzás
  • azbeszttel történő gyakori érintkezés
  • helytelen étrendi szokások
  • hibás gének

A leggyakrabban diagnosztizált rák (a nem melanomás bőrrák kivételével) a prosztatarák, majd az emlő-, a vastag- és végbélrák. A leggyakoribb rákos megbetegedések sorát a melanoma és a tüdőrák zárja. Több mint 100 különböző típusú rák létezik, de ez az öt leggyakoribb típus teszi ki az összes eset 60%-át.

A halálozást tekintve férfiaknál a tüdő-, a prosztata- és a vastagbélrák a leggyakoribb, a nőknél a tüdő-, a mell- és szintén a bélrák.

A rák kockázata az életkorral növekszik: több mint négyszer annyi rákos megbetegedést diagnosztizálnak 60 év felettieknél, mint 60 év alattiaknál. A rákkal kapcsolatos fokozott tudatosság, a szűrővizsgálatok nélkülözhetetlenek a megelőzésben. A korai stádiumban felfedezett rákok jó hányada gyógyítható. Akinek volt a családjában daganatos megbetegedés, annak pedig hatványozottan fontos a szűrés, már akár 40 éves kor alatt is.

Forrás: Healthline
Borítókép forrása: Getty Images