Kilátástalan helyzetbe kerültek a magyar prostituáltak a vírus miatt

Akik tehetik, webkameráznak, a vállalkozók hoszetszként "kiskapuznak"

Mostanra teljesen ellehetetlenült a prostituáltak helyzete Magyarországon. Még tavaly bezártak a külföldi bordélyok, ezzel rengeteg prostituált özönlött haza, hiszen megszűnt az összes legális külföldi megélhetési forrás a számukra – bírságot pedig nem kockáztatnak, nincs miből. Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesület elnöke szerint egyenesen ijesztő a helyzet. – A legtöbb lány és fiú mostanra felélte az utolsó tartalékait is. A helyzet ijesztő, siralmas, félelmetes. A prostituáltak félnek a vírustól és lássuk be, ez nem az a szakma, ahol a maszk csak egy szükséges kellemetlenség, hanem komoly akadály, miközben persze használni kell, hiszen mindenki fél. De ott van még az is, hogy az utolsó vendégnek este hétkor távoznia kell, ha nyolcra haza akar érni legyen akár egy lakásban éppen, vagy akár az utcán – meséli Földi Ágnes.

Forrás: Pixabay

Nincs sok lehetőségük

Sokan – éppúgy, mint mások, akik elvesztették a munkájukat – megpróbálnak elhelyezkedni, ám ez a sok munkakereső között igencsak nehéz. A leginkább azok kerültek kilátástalan helyzetbe, akiknek se támogató családja, se állandó lakóhelye nincs és esetleg egyedül nevelik a gyereküket is. – Az önkormányzathoz sem mindenki tud segélyért folyamodni, ami nem sok, mégis sokat számít ilyenkor. Vannak azonban, akik lakást bérelnek, és nincs állandó bejelentett címük. Tavaly gyűjtöttünk adományokat, ami bejött, azt a legkilátástalanabb helyzetűek lakhatására fordítottuk, hogy legalább az albérletet rendezhessék. Most meg sem próbálkozunk ezzel, hisz nem lenne miből adakozni már az embereknek – tette hozzá az elnök.

Hoszteszként az éjszakában

Nina a szerencsésebbek közé tartozik: még korábban kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványát és “hoszteszként” munkaügyben továbbra is járhatja az éjszakát. “Címekre megyek, persze ez mindig kényes történet, nyilván sokkal többen szeretnek inkább jönni, mint hogy egy prosti menjen hozzájuk – meséli Nina, aki szintén albérletben él, ám nővére mindenben támogatja. Kislánya négyéves, egyelőre nem fenyegeti veszély őket. Nina a kicsit egyedül neveli, a korábbi párja rendszeresen verte, még terhesen is. A 32 éves nő akkor döntött úgy, hogy elhagyja, amikor állapotosan kapott egy kiadós verést. Azóta semmit nem tudnak a férfiról. -Sokkal kevesebb a kuncsaft, a töredékét keresem annak, amit korábban, ez épphogy elég a megélhetésre. Sokan félnek a vírustól, de van, aki nem törődik vele és nekem kell figyelmeztetnem a higiénia betartására. A járvány előtt Svájcba jártam, néhány hetet kinn voltam, aztán egy-két hetet itthon. Akkoriban volt, hogy egymilliót is hazahoztam, pedig kinn is élnem kellett valamiből. Ez most már elképzelhetetlen. Lakbér, rezsi, étel, kész. Ez is épphogy – meséli Nina, aki több lányt is ismer, akik webkamerázással foglalkoznak. – Többen átálltak a webkamerára, de nem nagyon pörög az üzlet, ott nagy a konkurencia és vannak, akik eleve ezzel foglalkoztak és nagy az ügyfélkörük vagy egy cégnek dolgoznak. Aki fogadja a vendégeket még most is, ott a napi egy ügyfél már kimagaslónak számít, de a jellemző inkább a heti egy.

“Erre nem gondoltunk”

Földi Ágnes azt mondja, mindenre gondoltak, hogy hogyan próbálják majd ellehetetleníteni a prostitúciót, arra azonban nem, hogy ez egy vírus lesz. – Mindenki várja már ennek a végét, de egyre kétségbeejtőbb a helyzet. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha feloldják a korlátozásokat, nem lesz túl döcögős az újraindulás, hiszen mégiscsak a szexről beszélünk, ami az életünk része, erre pedig mindig szükség is lesz.”

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Kórházban töltötte az éjszakát II. Erzsébet – Ez volt az oka