Közeledik a tél, amire nemcsak a ruhatárunkat, hanem az immunrendszerünket is érdemes felkészíteni. Ha nem tabletta formájában szeretnénk ezt megtenni, válasszuk a gyógynövényeket!
Bár a gyógynövények jellegzetes íze sokakat eltántorít, az őszi és téli időszakban igazi csodaszerek!
Borsmenta
A fűszer- és gyógynövényként ismert borsmenta rendkívül sokoldalú. Azon túl, hogy a belőle készített tea kiváló megfázás elleni szer, használható emésztési zavarok, epegyulladás és menstruációs görcsök enyhítésére is. Ezek mellett fertőtlenít, csillapítja a fejfájást és mentás aromájának köszönhetően a légutakat is tisztítja. A tea készítésénél nem érdemes spórolni vele: két púpozott teáskanálnyi szárított borsmentát öntsünk fel egy bögrényi forralt vízzel és 5-7 percig hagyjuk ázni, mert ennyi idő után fejti ki legjobban a hatását.
Csipkebogyó
A mindenki által ismert citromon kívül a csipkebogyó az, ami kimagasló C-vitamin forrást biztosíthat szervezetünknek. Fogyasztása által ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben, de egy már meglévő nyavalya esetén is segítségünkre lehet, ugyanis gyulladáscsökkentő és antibiotikumos hatással is bír. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a náthás megbetegedések, illetve könnyebb lefolyásúak lehetnek. Ezt a bogyófélét nem javallott forrázni, mert ettől elveszíti C-vitamin tartalmát. Egy maréknyi csipkebogyót vágjunk félbe, öntsük fel egy liter vízzel, majd melegítsük fel 40-50 fokra, takarjuk le és hagyjuk ázni egy éjszakát. Másnap – a kellemesebb fogyasztás érdekében – melegítsük langyosra.
Fokhagyma
Ugyan nem elsősorban gyógynövényként ismert, az egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. Nem csak a légúti megbetegedésekre kiváló ellenszer, hanem baktériumölő hatásának hála csillapítja a gyulladásokat és az egész szervezetet tisztítja. Ahogy a klasszikus gyógynövényekből, ebből is teát készítve élvezhetjük legjobban áldásos hatásait: 5 gerezd fokhagymát pépesítsünk és egy evőkanál mézzel dolgozzuk össze! Keverjük el bögre forralt vízben, hagyjuk állni öt percet, szűrjük le, és napi egy kanállal fogyasszunk belőle!
Kakukkfű
Akárcsak a fokhagyma, a kakukkfű is kifejezetten hasznos teaként elkészítve, ugyanis baktériumölő és fertőtlenítő hatása van, valamint náthás tüneteket is kiválóan enyhít. A teát naponta többször gargalizálva a köhögés és a torokfájás tüneteit egyaránt enyhítetjük. A kakukkfűnek különösen sokat kell állnia: a két teáskanál szárított füvet egy csésze vízzel leforrázva 10-15 percig hagyjuk állni, hogy ki tudja fejteni hatásait! Gargalizálás esetén mindenképpen kihűlt teát használjunk!
Zsálya
A zsálya kiválóan alkalmas arra, hogy már meglévő bajt enyhítsen, vagy kezdődő torok- és mandulagyulladást visszafordítson. Elég egy teáskanál szárított zsálya, amit egy csésze forrásban lévő vízben kell állni hagyni tíz percet. Napi 2-3 csésze fogyasztásával hamar javulni fog állapotunk, a kihűlt teával pedig érdemes gargalizálni is. Íze – akárcsak a legtöbb gyógynövényé – nem a legjobb, de bátran javítsuk fel mézzel!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix