“Ha ismerem azt, aki bánt téged, szólj!” – Fontos üzenet terjed az Instagramon

2021. 03. 16.

Már egy poszttal is segíthetsz.

abúzus ellen

Ismersz olyat, akinek bántalmazást kellett átélnie? Nos, valószínűleg azt is ismerted, aki bántotta. Bár nők milliói élnek abuzív kapcsolatban, csak egészen kis százalékuk mer beszélni róla, vagy cselekedni ellene. Sajnos a legtöbben azért nem jelzik a környezetüknek, hogy baj van, mert nem tudják, mit szólnának az ismerősök, rokonok, családtagok, hinnének-e nekik, illetve kételkednek abban, hogy tudnának segítenki nekik.

Rengeteg bántalmazott nő érzi hibásnak magát, és védi bántalmazóját tudatosan, vagy épp azért, mert annyira fél tőle, hogy tudat alatt inkább felmenti bűnei alól, de szakértők szerint, ha támogatóbb közeg alakulna ki körülöttük, jobban meg meg mernének nyílni, és kevésbé próbálnák elrejteni súlyos problémájukat, emiatt pedig hamarabb megszűntethető lenne a családokon, párkapcsolatokon belül az erőszak.

Ennek elősegítésére kezdett elterjedni a közösségi oldalakon egy üzenet. Egyre többen írják ki különböző nyelveken a bátorító felhívást, amelyben biztosítják a bántalmazottakat, hogy segítenek nekik, és felhívják figyelmüket, hogy fontos az őszinteségük, a történetük, és az, hogy merjenek beszélni, hiszen van, aki segít nekik.

“Ha ismerőse vagyok annak, aki bántalmaz téged, írj nekem egy privát üzenetet!” – szól a felhívás, amit megosztanak. A nagy betűk alatt egy apró betűs szövegben annyit tesznek hozzá, számít mindenki hangja, története, és tudnia kell az áldozatoknak, hogy aki kiteszi ezt a bátorító üzenetet, az feltétel és kérdések nélkül hisz nekik, sosem vádolná meg azzal, hogy nem igazat állítanak, a titkuk biztonságban van nála.

bántalmazás
Kép forrása: Unsplash

Ha te is kiteszed ezt, esélyt adsz arra, hogy az abúzust átélők elárulják neked, ki az, aki bántotta őket, te pedig támogathasd őket abban, hogy merjenek szakértő segítséget igénybevenni, védd őket bántalmazójukról, és lehet, hogy téged követve még több ember megosztja az üzenetet, és az ő ismerőseik is rájuk találhatnak, ha szeretnék megnevezni zaklatójukat, bántalmazójukat.

Jó, ha a bántalmazottak látják, hogy ismerőseik között van olyan, akihez fordulhatnak!

https://www.instagram.com/p/CBgyEIVHuuI/
Borítókép forrása: pexels.com