Barion Pixel Ez lehet a gyakori hőhullámok oka – Mondják a kutatók – Coloré

Ez lehet a gyakori hőhullámok oka – Mondják a kutatók

2023. 07. 25.

Az utóbbi időben gyakorta sújtotta hőhullám a különböző országok lakóit, melyek azontúl, hogy nehezen elviselhetőek, erdőtüzeket is generálhatnak. Mi az oka annak, hogy az időjárás ilyen szélsőségesre fordul? Ennek az okát keresték.

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás ujjlenyomata mindenütt ott van a Földet ebben a hónapban sújtó intenzív hőhullámok nyomában. A kutatók úgy látják, az Amerika délnyugati részén és Dél-Európában tapasztalt halálos kánikula nem következhetett volna be a levegőben folyamatosan felhalmozódó melegedő gázok nélkül.

A friss kutatás kiderítette, hogy ezek a szokatlanul erős hőhullámok várhatóan egyre gyakoribbá válnak. Azt is megállapította, hogy a nagyrészt a szén, az olaj és a földgáz elégetéséből származó gázok növekedése miatt egy újabb hőhullám – a Kínában tapasztalt – ötvenszer valószínűbbé válhat, és körülbelül ötévente előfordulhat.

A hőhullámkutatás további módjai

Több éghajlatkutató a fák évgyűrűit és más, a hőmérséklet-nyilvántartásokhoz használt helyettesítő adatokat felhasználva azt állapította meg, hogy valószínűleg 2023. júliusa a legmelegebb, amit a Föld az elmúlt 120.000 évben tapasztalt, s így az emberi civilizáció legmelegebb hónapja.

Mint a tanulmány vezető szerzője, Mariam Zachariah elmondta, ez éghajlatváltozás nélkül lehetetlen lenne. Állítása szerint a kínai hőhullám akár klímaváltozás nélkül is megtörténhetett volna, de ami az 1800-as évek óta történik, másképp nem lehetséges, csupán a klíma módosulásával. Bár az amerikai államok többségében a jelenlegi éghajlaton csupán nagyjából 15 évente várható hőhullám, amennyiben a Föld átlaghőmérséklete melegszik, egyre gyakrabban fogja sújtani a világ országait.

A tanulmány felhívta rá a figyelmet:

Ha világ nem hagyja abba minél hamarabb a fosszilis tüzelőanyagok elégetését, akkor ezek az események még gyakoribbá válnak, és a világ még forróbb és hosszabb ideig tartó hőhullámokat fog átélni.

A Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és néhány balkáni államban tapasztalható hőség a tanulmány szerint a jelenlegi éghajlat mellett valószínűleg minden évtizedben megismétlődik.

Mivel az időjárás-meghatározás kutatói július 17-én kezdték meg a három egyidejű hőhullám elemzését, az eredmények még nem állnak szakértői értékelés alatt, de tudományosan érvényes technikákat használtak, és több külső szakértő is azt mondta, hogy van létjogosultsága a tanulmánynak.

A hőhullámok az időseket és a betegeket jobban megviselik, és veszélyesebbek is rájuk nézve / Kép forrása: solidcolours / Getty Images
A hőhullámok az időseket és a betegeket jobban megviselik, és veszélyesebbek is rájuk nézve / Kép forrása: solidcolours / Getty Images

A tanulmány azonban nem azt állítja, hogy az ember okozta éghajlatváltozás az egyedüli oka a hőhullámoknak, hanem azt, hogy ez egy összetett indokok miatt létrejövő változás, ugyanis a természetes okok és a véletlenszerűség önmagában nem tudná ezt előidézni. Mint mondták, az amerikai kontinensen főleg Délen fogják jobban tapasztalni az egyre melegebb nyarakat, s az idei nyár egyfajta utolsó figyelmeztetés a Föld lakói számára.

Szerencsére azonban a legtöbb állam mindent megtesz azért, hogy segítse a polgárokat, így mint mondták, pánikra nincs ok, ám ennek ellenére szükség lesz emberi közbelépésre ahhoz, hogy minél elviselhetőbbek legyenek a hőhullámok.

Forrás: CBS News.

Nyitókép forrása: Getty Images