Október 29-e a stroke világnapja. Aki túléli az agyi érkatasztrófát, az igazán szerencsés. Az érintettek és azok hozzátartozó tehetnek a felépülés érdekében, ám a megelőzés legalább olyan fontos szempont.
Ha megtörtént a baj
A stroke világszerte az egyik vezető halálok. Édesapám – annak ellenére, hogy a bal oldalát nem vagy csak nagyon nehezen tudja mozdítani és a stroke a beszédközpontjában tett nagyon nagy rombolást, ami miatt alig tudja magát kifejezni – mégis szerencsésnek mondhatja magát, hiszen túlélte.
Így, túl több agyi érkatasztrófán is lehet azért tenni, hogy az agyi regenerációt segítsük. A stroke utáni étrend segít fenntartani az agy optimális keringését, és megakadályozza az újabb stroke kialakulását.
Ételek a stroke utáni felépülésért
Fehérjedús ételek
A felépülés során a szervezetnek több fehérjére van szüksége ahhoz, hogy a szöveteket és az izmok helyreállításához. Ideális fehérjeforrás ként remek alapanyag a hal, a csirke, a tojás és a hüvelyesek.
Antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségek
A zöldségek és gyümölcsök támogatják az agysejtek regenerációját és védik az agyat a további károsodástól. A zöldségek közül a zöld levelesek, valamint a sárgarépa és a paradicsom bír kiemelkedő antioxidáns-tartalommal.
D-vitaminban gazdag ételek
A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában és az agyi gyulladás csökkentésében. Az ebben a vitaminban bővelkedő élelmiszerek közül a lazac és a tojássárgája jöhet szóba. A stroke utáni alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a felépülés lassulásával.
Káliumban gazdag ételek
Az olyan alapanyagok, mint a banán, az édesburgonya vagy a paradicsom segítenek normalizálni a vérnyomást és csökkenteni a vízvisszatartást, ami hasznos lehet a stroke utáni duzzanatok kezelésében.
Rostban gazdag ételek
A stroke után fennmaradhat mozgáskorlátozottság és mindez székrekedéshez vezethet. A rostokban gazdag ételek segíthetnek az emésztés szabályozásában. A gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák hozzájárulnak az egészséges bélmozgáshoz.
Zöld tea
A zöld teában található katekin is segítheti az agy regenerációját. Egyes kutatások szerint a zöld tea javíthatja a kognitív funkciókat és az érfal rugalmasságát, csökkentve az újabb stroke kockázatát.
A stroke megelőzésében és a stroke utáni felépülésben egyaránt kulcsszerepet játszik a helyes étrend. Ez a magunkkal szembeni igényesség és törődés egyik formája.