Október 29-e a stroke világnapja. Aki túléli az agyi érkatasztrófát, az igazán szerencsés. Az érintettek és azok hozzátartozó tehetnek a felépülés érdekében, ám a megelőzés legalább olyan fontos szempont.
Ételek a stroke megelőzéséért
Édesapám este intő jel számomra. Tisztelnem és szeretnem kell annyira magamat, hogy odafigyelek az egészségemre. Ki, ha nem én? Mindezt azzal támogathatom, hogy már a boltban egészségtudatosan vásárlok és az életmódomat e szerint rendezem. Az öröklött tényezőkre nincs ráhatásom, de arra igen, hogyan élek, mit eszem. Az alábbi élelmiszerek rendszeres fogyasztásával sokat tehetek azért, hogy megelőzzem az agyi érkatasztrófa kialakulását.
Teljes kiőrlésű gabonák
Az alacsonyabb glikémiás indexű gabonák lassabban szívódnak fel és hozzájárulnak az egészséges vércukorszint fenntartásához. Elegendő napi 3 adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása és azzal akár 20%-kal is csökkentheti a stroke kockázata.
Zöld leveles zöldségek
A spenót, a káposzta, a kelkáposzta, a rukkola gazdagok nitrátokban, melyek tágítják az ereket, ezáltal csökkentik a vérnyomást. Emellett sok káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, amelyek szintén hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez.
Bogyós gyümölcsök
Áfonya, eper, málna, szeder. Mind-mind tele vannak antioxidánsokkal. Különösen polifenolokat tartalmaznak, amelyek segítik az érfalakat rugalmasságát, vagyis csökkentik a vérnyomást. Egy 2012-es kutatás szerint heti legalább három adag bogyós gyümölcs fogyasztása mérsékelheti a stroke kockázatát.
Magvak és diófélék
A magvak gazdagok rostokban és egészséges zsírsavakban, így képesek csökkenteni a koleszterinszintet. Érdemes kihasználni gyulladáscsökkentő hatásukat is. Napi egy marék dió és magfogyasztás igazán jót tesz az agyi ereknek.
Halak és Omega-3 zsírsavak
Érdemes lenne gyakrabban fókuszálni a halfogyasztásra, de mi magyarok leginkább a karácsonyi ünnepkör köré szervezzük ezt. Pedig a hal húsában található omega-3 zsírsavak csökkentik a vér trigliceridszintjét, szabályozzák a vérnyomást és javítják az érfalak rugalmasságát. Elegendő lenne heti két adag zsíros hal fogyasztása ahhoz, hogy kiküszöböljük a a stroke-ot.
Olívaolaj: Az olívaolaj antioxidánsai és egyszeresen telítetlen zsírsavai védik az érfalakat, csökkentik a gyulladást és a vérnyomást. Kutatások kimutatták, hogy azoknak, akik rendszeresen használnak olívaolajat főzéshez vagy salátákhoz, kisebb esélyük van a stroke-ra.