Október 29-e a stroke világnapja. Aki túléli az agyi érkatasztrófát, az igazán szerencsés. Az érintettek és azok hozzátartozó tehetnek a felépülés érdekében, ám a megelőzés legalább olyan fontos szempont.
Az ember úgy van kalibrálva, hogy mindig vannak aktuális dolgai, amelyek foglalkoztatják, amelyekre megoldást kell találnia. Az én életemben előtérbe került a stroke. A kálváriánk tavasszal kezdődött. Édesapám stroke-ot kapott – egymás után többször is – és az életben maradásért küzdött. Kiszabadult a halál torkából, de súlyos nyomokat hagyott a testén és a tudatában ez a gyilkos, agyát érintő katasztrófa.
Sokat gondolkodtam azon, hogyan és mit kellett volna tennem, hogyan tudtam volna mindezt megelőzni. Rá kellett döbbennem, hogy az ő életmódja – rendszertelen és sokszor egysíkú táplálkozás, rendszeres alkoholfogyasztás és dohányzás évtizedeken át – időzített bomba volt.
Ahhoz ugyanis, hogy az agyi érkatasztrófát megelőzhessük, tudatos és egészséges táplálkozásra van szükségünk. Ez persze nemcsak az agy normál működését segíti, hanem az egész testet szolgálja, de egyes ételek fogyasztásával jelentősen csökkenthető a stroke kockázata.