Barion Pixel Elektromos fogkefe vagy hagyományos? Most kiderül, melyik a jobb és miért (x) – Coloré

Elektromos fogkefe vagy hagyományos? Most kiderül, melyik a jobb és miért (x)

2022. 11. 21.

Noha az elektromos fogkefe eléggé nagy múltra tekint vissza, sokan még mindig a hagyományos változatot használják. Pedig az eredmények és a számok önmagukért beszélnek: a Philips Sonicare például két perc alatt több tisztítómozdulatot végez, mint amire egy hagyományos fogkefe egy teljes hónap alatt képes.

A fogmosás a napi rutinunk elengedhetetlen része, ami mára ugyanolyan természetes és alapvető hétköznapi cselekvéssé vált, mint például az étkezés vagy éppen az alvás. Általában fogmosással kezdjük és zárjuk a napot, s ha időnk és lehetőségeink engedik, akkor ebéd után is teszünk azért, hogy csillogó hollywoodi mosollyal és friss lehelettel vágjunk neki a délutáni teendőknek.

Kis fogkefe történelem

Persze, a fogmosás nem volt mindig ennyire szerves része az ember életének, de történészek által bizonyított tény, hogy mintegy 5500 éve foglalkoztatja az emberiséget a szájhigiénia kérdése. Nagyon messziről indultunk, hiszen az első fogápolásra szolgáló kezdetleges eszközöket i.e. 3500-ból származó mezopotámiai sírkamrákban találták a régészek – ezeknek a fadaraboknak az egyik vége puha volt és szálas a dörzsöléshez, míg a másik vége fogpiszkálóként funkcionálhatott.

A fogtisztítás úttörőinek számítanak a kínaiak is, akik a 6. században megalkották a sörtés fogkefe ősét, ami általában bambuszra erősített vaddisznószőrből készült. Európában sokáig nem csináltak nagy ügyet a fogmosásból, egészen a 17. századig egy vászondarabbal dörzsölték át a fogaikat – az igényesebbek.

A ma is használt fogkefe egyszerű változatát egy angol bűnözőnek, a garázdaságért ülő William Addis-nek köszönheti a világ, aki a börtönben tökéletesítgette találmányát, amit szabadulása után, 1780-ban szabadalmaztatott, s amiből végül hatalmas vagyonra tett szert. A fogkefe használata egyébként csak a 19. század végén terjedt el széles körben.

Kevesen tudják, hogy ehhez képest igencsak nagy múltra tekint vissza az elektromos fogkefe: több mint 80 éve, 1939-ben fejlesztették ki Svájcban, Amerikában az 1950-es években jött be divatba, de még ilyen hosszú idő után sem tudta kiszorítani a piacról a hagyományos változatot.

Philips Sonicare Nativ Brushhead 1
Forrás: Philips

Akkor melyik a jobb: az elektromos fogkefe vagy hagyományos?

Noha a szájhigiéniára ma jobban odafigyelünk, mint eddig bármikor, mégsem jelenthető ki az, hogy a legjobb, leghatékonyabb módszerekkel és eszközökkel tisztítjuk a fogainkat. Pedig hiába mosunk fogat rendszeresen, ha nem jól csináljuk, akkor nem fogjuk megúszni a fogszuvasodást, fogkőképződést vagy íngyulladást.

Mivel gyerekkoromban fogszabályzóm volt, és igencsak megszenvedtem a szép fogsorért, mindig kiemelt figyelmet fordítottam a fogaim ápolására. Az első elektromos fogkefémet kb. 25 évvel ezelőtt szereztem be méregdrágán külföldről, de valahogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: sokszor becsípte a nyelvem, felsértette az ínyem és nem állíthatom, hogy élménnyé varázsolta volna a fogmosást, sőt. Így lassan visszaszoktam a hagyományos fogkefére, ám mégis volt valamiféle hiányérzetem: úgy tűnt, hiába mosom a fogam szorgalmasan, mégsem olyan tiszta, mint kellene. Az évek során kipróbáltam több elektromos fogkefét, de egyik sem győzött meg, egészen az utolsó választásomig, ez pedig nem más volt, mint a Philips Sonicare.

Philips Sonicare Nativ Prestige App 1
Forrás: Philips

Annyit dolgozik 2 perc alatt, mint a hagyományos egy hónap alatt

A Philips Sonicare csodát művelt, én pedig meg akartam érteni, hogy csinálja. A szónikus technológiának köszönhetően ezek a fogkefék elképesztő teljesítményre képesek: percenként akár 62 ezer tisztítómozdulatot képesek végezni – két perc alatt ez több, mint amire egy hagyományos fogkefe egy teljes hónap alatt képes!

Engem már ezek a számok meggyőztek, pedig ez még nem minden. A Philips Sonicare pulzáló mozgással folyadékot juttat a fogak közé és a fogínyre, miközben a kefemozgás gyengéden és hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket és lepedéket – akár hússzor annyit, mint amire egy hagyományos fogkefe képes.* Így használatával nemcsak a fogak egészségének, hanem az ínynek is jót teszünk.

Ezen felül a Sonicare Prestige fogkefe a hozzá tartozó alkalmazáshoz való csatlakoztatásával személyre szabott útmutatást és tippeket ad fogmosási technikánk fejlesztéséhez. Az alkalmazás nyomon követi fogmosási szokásainkat, sőt, a fogorvosok által jóváhagyott javaslatokat is tesz a tökéletes eredmény elérése érdekében.

Philips Sonicare gyerekeknek is

A tökéletes fogmosás a gyerekek esetében is nagyon fontos, ugyanakkor ez majdnem lehetetlen küldetésnek számít, hiszen a kicsik a fogmosást általában nyűgnek tekintik, amitől a lehető leghamarabb meg akarnak szabadulni. Ha nem vagyunk résen és nem figyelünk oda, akkor az elfuserált fogmosásoknak komoly következményei lehetnek. Erről most már lassan múlt időben is beszélhetünk, ugyanis, ha beszerzünk csemeténknek egy Philips Sonicare For Kids elektromos fogkefét, akkor egy csapásra gyerekjátékká válik a fogmosás.

A készülékhez tartozó applikációnak köszönhetően az unalmat felváltja a szórakozás a fürdőszobában, és utódaink alig várják majd, hogy újra fogat moshassanak. A rendszeres, alapos és jól elvégzett fogmosásért jutalmakat is kapnak az applikációban, ráadásul még egy új barátjuk is lesz, Sparkly személyében: neki is vigyáznia kell a fogaira, és minél ügyesebben mosnak fogat a gyerkőcök, Sparkly annál boldogabb lesz. Ettől a kicsik is motiváltak maradnak, ráadásul a fogkefe segíti őket az egész életen át tartó egészséges szokások kialakításában.

Nálunk idén már nem kérdés, hogy hagyományos fogkefe vagy elektromos, mint ahogy az sem, hogy mit kapnak a legközelebbi családtagok karácsonyra. Philips Sonicare kerül a fa alá, mert az egészség a legfontosabb, s így garantált, hogy nemcsak szenteste lesz mosoly az arcokon, hanem évek, évtizedek múlva is.

* A hagyományos fogkeféhez képest, Philips A3 All-in-One fogkefefejjel.