Minden betegségre megvan a népi gyógyászat eszköze is. Az alkohol is olykor szerepet kap.
A szeszes italok sokakat rabul ejtenek, megbabonáznak egy-egy alkalommal, míg mások sokkal keményebb menetet futnak az alkohollal. Egy biztos, hogy amikor fáj a torkunk, az idősebbek gyakran csábíthatnak egy kupica pálinkára mondván, hogy az alkohol fertőtlenít.
Tényleg fertőtlenít az alkohol?
Alapjáraton bátran kijelenthetjük, hogy igaz. Nem véletlenül alkalmazzák tisztítószerekben és a Covid idején volt részünk a kézfertőtlenítők használatában. Az alkoholnak van fertőtlenítő hatása, nem véletlenül kapható patikában is sebfertőtlenítésre. A szeszes italokban található etanolnak ugyanis baktériumölő tulajdonsága van, azonban a szervezetünkbe kerülve ez a vegyület máshogyan viselkedik.
A torok nyálkahártyáján megtelepedett baktériumot még csak-csak elpusztíthatja, azonban, ha a szervezetünk egészében gondolkodunk, akkor bizony el kell oszlatnunk a tévhitet.
Jó hír
Az emésztőnedvünk olyan erős, hogy az etanol molekuláival is könnyedén elbír és gyors munkát végez. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen nem tudja érvényesíteni baktériumölő hatását a szeszes ital.
Eddig meggyőződéssel fogyasztottad a bódító italt annak reményében, hogy kiűzi belőled a kórokozókat? Gondold csak végig! Amennyiben mindez igaz lenne, akkor lennénk csak bajban, ugyanis az etanol nem képes különbséget tenni jó és rossz baktériumok között. Ha pedig mindent pusztítana, akkor az emésztő- és immunrendszer számára létfontosságú jó baktériumokat is megsemmisítené.
Ezután más ürügyet kell kitalálni.