Barion Pixel Nagyobb veszélyt jelenthet az ADHD a férfiakra, mint a nőkre – Coloré

Nagyobb veszélyt jelenthet az ADHD a férfiakra, mint a nőkre

2023. 07. 18.

Az utóbbi időben hússzorosára nőtt az ADHD-val diagnosztizált férfiak száma az Egyesült Királyságban.

Az elmúlt húsz évben drámai mértékben nőtt az ADHD-val diagnosztizált férfiak száma. Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány arra mutatott rá, hogy a férfiak esetében sokkal gyakoribb állapot, mint a nőknél.

A University College London kutatásokat végzett a témában, és az eredmények azt mutatták, hogy az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt az ADHD diagnózis és a gyógyszeres kezelések száma. Ez alól kivételt jelentenek az öt éven aluli gyerekek, akik esetében nem találtak változást, ám a férfiak körében sokkal több ilyen esetet regisztrálnak.

A tanulmány hétmillió, 2000 és 2018 között az Egyesült Királyságban élő három és 99 év közötti személyt vizsgált. A kutatócsoport megállapította, hogy közülük 35 877 személynek volt ilyen diagnózisa, és 18 518-an kaptak rá gyógyszert a háziorvosuktól. A betegség a gyermekeknél gyakoribb, mint a felnőtteknél, és eddig is tudták, hogy a fiúk esetében gyakrabban előfordul, mint a lányoknál.

Abszolút értékben a növekedés a gyermekek körében volt a legnagyobb. Például 2000-ben a 10 és 16 év közötti fiúk 1,4%-ának volt ADHD diagnózisa, és 0,6%-uknak írtak fel gyógyszert. Az öt év alatti gyermekek körében nem volt jelentős változás a számokat illetően.

Az ADHD diagnózisok legnagyobb relatív növekedése a felnőttek körében volt, a 18 és 29 év közötti férfiaknál húszszorosára, a felírt gyógyszerek száma pedig ötvenszeresére nőtt.

Dr. Doug McKechnie, a tanulmány vezető szerzője, a UCL Epidemiológiai és Egészségügyi Intézet munkatársa kifejtette:

Az ADHD diagnózisa és a háziorvos által felírt gyógyszerek idővel egyre gyakoribbá váltak. Míg az állapotot leggyakrabban gyermekkorban diagnosztizálják, egyre több emberről állapítják meg ugyanezt felnőttkorban. Nem tudjuk pontosan, hogy ez miért történik; az is lehet, hogy az ADHD-t már jobban felismerik és diagnosztizálják, mint egykor.

Az ADHD drámai mértékben emelkedett a férfiak körében az utóbbi húsz évben / Kép forrása: SeventyFour / Getty Images
Az ADHD drámai mértékben emelkedett a férfiak körében az utóbbi húsz évben / Kép forrása: SeventyFour / Getty Images

Az utóbbi években hosszú várólista volt az ilyen jellegű vizsgálatokra az Egyesült Királyságban, különösen a felnőttek körében. Érdekes összefüggés, hogy a leghátrányosabb helyzetű területeken a gyermekek és felnőttek körében kétszer annyi ilyen jellegű diagnózist állapítottak meg, mint az egyéb területeken élőknél. Sokan magánellátást vesznek igénybe, így a várólista miatt sokakat még nem is diagnosztizáltak.

Mi az az ADHD?

Az ADHD betűszó, és az Attention Deficit Hyperactivity Disorder-re utal, ami magyarul a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar megfelelője. Leggyakrabban iskoláskorú gyermekeket diagnosztizálnak ezzel az állapottal, melynek leggyakoribb tünetei a figyelemzavar, a hiperaktivitás és az impulzivitás. Az iskolások 10%-át érinti az ADHD, amely nem betegség, inkább állapot. Ha azt tapasztaljuk gyermekünkön vagy épp felnőtt ismerősünkön, hogy nehezen marad meg egyhelyben és nehezére esik az, hogy hosszabban odafigyeljen valamire, gyanakodhatunk, arra hogy ez áll a áttérben. Ha valaki könnyen elveszíti a türelmét, és látszólag minden indok nélkül dühbe gurul, az is jele lehet az állapotnak.

Nem érdemes azonban csupán ezek alapján felállítani a diagnózist, ugyanis ha csak az iskolában vagy a munkahelyen állnak fenn ezek a jelenségek, másra is gyanakodhatunk, mindenesetre nem árt kikérni egy szakember véleményét.

Forrás: Health Europa.

Nyitókép forrása: Getty Images