Barion Pixel A reggeli teázás 5 előnye – Jobb lenne a kávénál? (x) – Coloré

A reggeli teázás 5 előnye – Jobb lenne a kávénál? (x)

2023. 11. 21.

A reggeli teázás vagy kávézás sokaknál a mindennapok része, ám kérdés, hogy valójában jobb-e az egyik, mint a másik!

A reggeli teázás sokaknál idő hiányában elmarad, és inkább lehajtanak egy gyors kávét, és már indulnak is. Bár a teázás valamelyest időigényesebb lehet – már csak a forrósága miatt is – érdemes megadni a módját és ezt a forró italt inni, hiszen amellett, hogy finom és átmelegít, számos pozitív hatása van!

,,A tea jó dolog!”

Többféle tea is rendelkezésünkre áll: fekete teák, gyümölcsteák, gyógyteák és zöld teák nagy választékban várnak bennünket, így kedvünk szerint válogathatunk. Ihatjuk hidegen, melegen, cukorral, cukor nélkül, mézzel, édesítővel, citrommal vagy angolosan, akár tejjel is! Bár nem ébreszt fel olyan lórúgással, mint a kávé teszi, ez korántsem jelenti azt, hogy le kell mondanunk róla, sőt! Fontos azonban, hogy meddig hagyjuk ázni a teafüvet: ha kevés ideig hagyjuk a vízben, élénkítőbben hat a tea, mintha tovább ázna, s ez fontos információ, hiszen ez alapján tudjuk elkészíteni a megfelelő teát reggelre és estére!

A reggeli teázás előnyei

A tea a nap bármely részében jól tud esni, és számos előnye van a fogyasztásának, különösen a reggeli órákban! Hidegebb napokon felmelegíti a testet és a lelket és nem mellesleg a meleg ital az emésztésre is kedvezően hat.

Az ébredés záloga

Bár a fekete teában jóval kevesebb koffein van, mint a kávéban, mégis érezteti pozitív hatásait. Magunkhoz térhetünk tőle, ráadásul már a fekete teában lévő koffein is tartalmazza azokat az anyagokat, amikre szükségünk van, így javítja a memóriánkat, és rendszeres fogyasztásával az Alzheimer-kórt is megelőzhetjük!

A fogak barátja

A kávézók jól tudják, hogy ha rendszeresen és sokat kávéznak, a foguk idővel árnyalatot vált, és sárgásabb lesz. A teával ez nem fordulhat elő, annál is inkább, mert fluoridot tartalmaz, ami védi és erősíti a fogzománcot. Ezenfelül a kávé sokak számára kellemetlen, kávés leheletet eredményezhet, míg a teának a leheletre gyakorolt hatása is kedvező. Megállapították, hogy nemcsak a fluorid, hanem a tea polifenoljai is csökkentik a fogszuvasodást. A legújabb vizsgálatok azt mutatták, hogy a tea gátolja a szájüregben lévő egyéb káros mikroorganizmusok működését is.

Nb2a6129 1
A reggeli teázás az egész életünkre pozitív hatással lehet, nem csak a napjainkra! / Kép forrása: Dilmah Hungary

A belek egészsége

A tea a beleknek is jót tesz! A zöld tea segít a bélben lévő egészséges baktériumok számának megőrzésében és növelésében. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy emésztésünk megfelelően működjön, így székrekedésre a zöld tea kiváló megoldást jelenthet, ráadásul általa a bélbetegségek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük!

A természetes antibiotikum

A tea bővelkedik antioxidánsokban, így ha a reggeli rutinunk része egy csésze tea, már sokat tettünk egészségünkért! Legyen szó gyógyteáról, zöld vagy fekete teáról, mind rendkívül egészséges, és annyi fajtája van, hogy mi magunk dönthetjük el, hogy éppen milyenre vágyunk! Akár hűtőbe is tehetjük a teát, hiszen az Earl Grey kiválóan megmutatja citrusos ízeit, ha hideg vízbe tesszük, majd hűtőben hagyjuk állni egy éjszakát. Ha nyugalmasabb, meditálós reggeleink vannak, bőven van időnk forrón is elkortyolni egy finom teát, ugyanis a hőfoka egyáltalán nem befolyásolja a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait.

Stressz ellen

Egy csésze tea akár nyugtató hatással is bírhat, s nemcsak a kifejezetten erre való gyógyteák, hanem bármely tea: egy kis melegség a kezünkben és a lelkünkben pillanatok alatt csillapítja az idegeinket. Titka az aromákban rejlik, amik különböző érzékszerveinken keresztül érik el hatásukat. Az L-teanin nevű aminosavnak hála belsőleg csökkenti a stresszt, és lenyugtatja az elménket, a kortizolszint csökkentésével pedig segít megtartani a nyugalmunkat.

A reggeli tea kiváló kísérő nemcsak a mindennapokra, hanem az egész életre, hiszen számos pozitív hatása van: a ma megivott tea a jövő záloga lehet.