Az utóbbi években egyre több szó esik a zöld csodáról, a matcháról, de vajon tényleg megéri beépíteni a mindennapjainkba? Kipróbáltuk!
A matcha egy különleges japán zöld tea, amelyet árnyékban nevelt tealevelekből készítenek, majd finom porrá őrölnek. Ez az eljárás nemcsak különleges ízt ad neki, hanem megőrzi a levelek minden hasznos tápanyagát is. A matcha kifejezetten gazdag antioxidánsokban, különösen az EGCG-ben (epigallokatechin-gallát), ami segít a sejtkárosodás elleni védelemben, támogatja az anyagcserét és a szív egészségét, vagyis a szervezetnek nagyon jót tud tenni, támogatni. Emellett koffeint is tartalmaz, de a benne található L-theanin aminosavnak köszönhetően nem okoz hirtelen energiakiugrást vagy összeomlást, mint a kávé.
Éppen ezért döntöttem úgy, hogy 30 napig minden reggel egy csésze matchával indítom a napomat. A tapasztalataim pedig minden várakozásomat felülmúlták. Nézzük hétre lebontva, mit vettem észre!

1. hét: Az energiaszint harmóniába kerül
Az első pár napban szokatlan volt a matcha lágy, füves íze, de hamar megszerettem. A legnagyobb különbség a reggeli éberségemben volt érezhető, nem pörögtem túl, mint a kávétól, hanem egyenletesen frissnek éreztem magam órákon át. Nem volt délutáni energialefulladás, ami önmagában óriási pozitívum volt.
2. hét: A fókusz és a nyugalom megtapasztalása
A második héten észrevettem, hogy könnyebben tudok koncentrálni a munkára, és sokkal kevésbé éreztem magam stresszesnek a nap folyamán. A matchában található L-theanin valószínűleg segített abban, hogy éberebb, de közben nyugodtabb is legyek, mintha a gondolataim tisztábban jöttek volna.
3. hét: Javult az emésztés és könnyebben ébredtem
A harmadik hétre a bélrendszerem is hálás volt, kevésbé éreztem puffadást, és sokkal rendszeresebb lett az emésztésem. Az is feltűnt, hogy sokkal könnyebben ébredtem reggelente, még akkor is, ha kicsit kevesebb alvás jutott. Már a nap első órájában energikus voltam, nem húztam az időt lustálkodással.
4. hét: Ragyogóbb bőr és általános jó közérzet
Az utolsó hétre a leglátványosabb változást a bőrömön vettem észre, mert üdébbnek, tisztábbnak tűnt. Emellett általánosan jobban éreztem magam a bőrömben, több kedvem volt mozogni, és összességében kiegyensúlyozottabbnak éreztem az életem ritmusát.
A 30 napos matcha-kihívás után nem kérdés, hogy a zöld ital marad az új reggeli rituálém része. Nemcsak egy egészségesebb alternatívája lett a kávénak, de a mentális fókuszomtól kezdve a bőröm állapotáig sok pozitív változást tapasztaltam.
Elkezdenéd te is? Így vezesd be a matchát a mindennapjaidba!
Válassz minőségi matchát!
Minél élénkebb zöld színű a por, annál frissebb és jobb minőségű.
Ne forrázd le!
A matcha érzékeny a hőre. A legjobb, ha kb. 70–80°C-os vízzel készíted el – így megőrzi értékes hatóanyagait, és az íze is kellemesebb marad.
Használj bambusz habverőt (chasen)!
Ezzel a hagyományos japán eszközzel könnyen habosra keverheted a port – de ha nincs ilyened, egy kis kézi habverő vagy shaker is megteszi kezdésnek.
Reggel idd, ne este!
A matchában van koffein (kb. fele annyi, mint a kávéban), ezért legjobb reggel vagy délelőtt fogyasztani – este már zavarhatja az elalvást.
Kísérletezz vele!
Ha elsőre nem ízlik tisztán, próbáld matcha lattéban (zab- vagy mandulatejjel), turmixban vagy akár zabkásában, így is kifejti jótékony hatását.
Légy kitartó!
A hatás nem mindig azonnali. Adj magadnak legalább 2-3 hetet, hogy igazán érezd a változást – ahogy a tested és a bőröd hálás lesz érte, észre fogod venni!
Forrás: matcha.com
Borítókép forrása: Pexels