Barion Pixel Zöldséges rizottóra vágysz? 5 receptet hoztunk hozzá! – Coloré

Zöldséges rizottóra vágysz? 5 receptet hoztunk hozzá!

2022. 09. 07.

A rizottó az egyik legjobban variálható étel, hiszen számtalan módon elkészíthető. A zöldséges rizottók sora különösen hosszú, így nehéz volt kiválasztani, melyik ötöt mutassuk be.

A zöldséges rizottó mellett nem törpülnek el a különféle húsos verziók sem, hiszen alapjukat ugyanaz adja. Az étel Olaszország északi régiójából származik; elsőként a 19. század elején jegyezték le receptjét. Szaftosságát a húsleves adja, de fontos hozzávaló a vaj, a parmezán és a fehérbor is. Ugyan a rizs alapvetően fehér, a zöldségek szépen megszínezik, ám ha csupán az alap hozzávalókkal főzik, sáfránnyal adnak színt neki.

Olaszországban a rizottó az előételek sorát gyarapítja, ennek ellenére főételként is megállja a helyét. Ne kísérletezzünk hagyományos rizzsel, hiszen a rizottóban használt rizs más ütemben szívja be a nedvességet, titka is ebben rejlik! A másik titok, hogy csak frissen jó, úgyhogy csak annyit főzzünk, amennyi aznap elfogy.

Gombás rizottó

A rizottó parmezánsajttal az igazi, de a gombásás verziót egy kis gorgonzolával is feldobhatjuk!

Hozzávalók:

  • 2×2 evőkanál (olíva)olaj
  • 10 dkg vaj
  • 1 fél fej hagyma (vagy két szár újhagyma)
  • 17,5 dkg rizottó rizs
  • 1 dl fehérbor
  • 6 dl alaplé (kockából is lehet)
  • 25-30 dkg gomba
  • fél kávéskanál őrölt rozmaring

Elkészítés:

Elsőként előkészítem az alaplevet: felmelegítem, vagy ha leveskockát használok, akkor elfőzöm a forró vízben a kockát. Amíg melegszik az alaplé, megpucolom a gombákat és vékony szeletekre vágom őket. Két evőkanál olajat egy kisebb lábasban felforrósítok, és felolvasztok benne 25 gramm vajat. Hozzáteszem az apróra vágott hagymát, és üvegesre párolom. Ezután hozzáadom a kimért rizst, és két percig hevítem. Lejjebb veszem a lángot, beleöntöm a fehérbort, majd várom, hogy elpárologjon. Ez nagyon gyorsan, egy-két perc alatt megtörténik, hiába az alacsony láng.

Ha a bor elforrt, merőkanalanként elkezdem adagolni a rizshez az alaplevet. Nem szabad tocsognia a lében, de azért legyen alatta bőven! Amint elfőtte az adagot, hozzáteszem a következő merőkanálnyi levet. Ezt addig csinálom, míg a rizs meg nem puhul. Jó hír, hogy ez az alaplé elfogyásával arányosan történik! Eközben a felszeletelt gombákat a maradék két evőkanál olajban megpárolom. Ha kész, sóval és őrölt rozmaringgal ízesítem. Amint elkészült a rizs hozzákeverem a gombát, fedő alatt hagyom 4-5 percig, és fogyasztom. Magában is mennyei, de egy kevés markánsabb reszelt sajt még bolondít rajta!

A gombás rizottót markánsabb sajttal érdemes tálalni
A gombás rizottót markánsabb sajttal érdemes tálalni / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Személyes kedvencem: a zöldborsós változat

Az már a nosztalgikus, menzára visszaemlékező írásomból is kiderült, hogy jó barátságban vagyok a borsóval, nem véletlen hát, hogy rizottós kalandjaim is a borsóval kezdődtek.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál (olíva)olaj
  • 10 dkg vaj
  • 1 fél fej hagyma
  • 17,5 dkg rizottó rizs
  • 1 dl fehérbor
  • 6 dl zöldséges alaplé (kockából is lehet)
  • 25 gramm reszelt parmezán
  • 30 dkg zöldborsó

Elkészítés:

A borsót sós vízben felteszem főni. (Ugyan lehet később is, időmegtakarítás céljából mégis érdemes ezzel kezdeni.)

Az előző recepthez hasonlóan az olajat egy kisebb lábasban felforrósítom, és felolvasztok benne 25 gramm vajat. Hozzáteszem az apróra vágott hagymát, és üvegesre párolom. Ezután hozzáadom a kimért rizst, egy picit hevítem, lejjebb veszem a lángot, hozzáadom a fehérbort, majd várom, hogy elpárologjon.

Ha a bor elforrt, merőkanalanként elkezdem adagolni az alaplevet, és ha elfőtt egy adag, adok még hozzá. Így főzöm meg a rizst, és ha elkészült, hozzákeverem a maradék vajat, és a reszelt parmezán sajt felét. Sózom, végül pedig belekeverem a megfőtt, leszűrt borsót. Tálaláskor a tetejére szórom a maradék parmezánt.

A zöldborsós rizottó abbahagyhatatlan finomság
A zöldborsós rizottó abbahagyhatatlan finomság / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Sütőtökös verzió

Az ősz kezdetén a sütőtökös verzió bizonyosan kedvence lesz azoknak, akik szeretik ezt a zöldséget.

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök (500-600 gramm)
  • 20 dkg rizottó rizs
  • 6 dl csirke alaplé
  • 70 gramm reszelt parmezán sajt
  • 3 evőkanál (olíva)olaj
  • 1 teáskanál zsálya
  • 40 gramm hideg vaj
  • 1 dl fehérbor

Elkészítés:

A tököt félbevágom, kikaparom a magjait, majd meghámozom, és felkockázom a zöldséget. Mire végzek, bőven elzárhatom a melegedő alaplé alatt is a lángot. Egy nagyobb fedeles serpenyőben egy evőkanál olívaolajat hevítek. Beleszórom a zsályát, picit ropogósra pirítom, majd kikaparom a serpenyőből, és félreteszem. Ugyanebbe a serpenyőbe teszem a felkockázott sütőtököt, öntök alá nagyjából fél deci vizet, majd letakarom, és közepes lángon megpárolom. A víz gyorsan elpárolog, úgyhogy ne hagyjuk magára! Ha túlságosan elpárolódna, pótlom egy kicsit. Míg a tök készül, egy lábasba öntök két evőkanál olajat, hozzáöntöm a rizst, és pár percig hevítem. Mehet bele a bor, amivel jól elkeverem, és főzöm egy-két percig, majd fokozatosan, merőkanalanként adagolom hozzá az alaplevet úgy, hogy pont ellepje. Kevergetem, és alacsony lángon főzöm. Gyakran ránézek, és amint fogyna az alaplé, úgy pótolom addig, míg el nem fogy. Ez nem egy gyors folyamat, ezalatt nagyjából a tök is elkészül. A tök egyötöd részét félreteszem, a maradékot összeturmixolom, majd hozzákeverem az immáron kész, puha rizshez.

Az előre elkészített zsályát, a reszelt parmezánt és a hideg vajat elkeverem benne úgy, hogy a vaj felolvadjon, majd elzárom, és lefedve hagyom 2-3 percig.

Én külön nem sóztam, mert az alaplé sós, és a parmezán is elég karakteres, de akinek hiányzik a só, csak bátran!

A sütőtökös verzió az ősz  gyakran elkészített étele is lehet
A sütőtökös verzió az ősz gyakran elkészített étele is lehet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Színkavalkád céklával

A cékla azon túl, hogy rendkívül egészséges, minden ételt megszínez, és árnyalata a rizottónak is jól áll!

Hozzávalók:

  • 25 dkg cékla
  • 1 fej lilahagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 30 dkg rizottó rizs
  • 1 dl fehérbor
  • 5 dl alaplé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Elsőként megmosom a céklákat, majd a héjával együtt enyhén sós vízben puhára főzöm őket. A főzési idő céklától függ, de nagyjából egy óra alatt megpuhulnak. Ha elkészültek, forrón villára szúrom őket, és lehántom a héjukat.

Míg a céklák hűlnek, a hagymát apróra vágom, és kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáöntöm a rizst, és addig melegítem, míg valamelyest ki nem fehéredik. Mehet rá a fehérbor, majd az eddigiekhez hasonlóan megvárom, hogy elforrjon, és merőkanalanként adagolom hozzá az alaplevet. Ha az összes levet beszívta a rizs, ízesítem a sóval, majd elkeverem benne a vajat.

A megfőtt céklát kis kockákra vágom, egy kevés olajon enyhén megpirítom, és a rizottóhoz keverem. Ehhez a változathoz akár a reszelt trappista sajt is kiváló.

A céklás rizottót nemcsak íze, külleme is kifejezetten ínycsiklandóvá teszi
A céklás rizottót nemcsak íze, külleme is kifejezetten ínycsiklandóvá teszi / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A zöldséges rizottók alapja: a spárgás

Ugyan a spárga tavasszal a legzsengébb, az év során is belefuthatunk pár boltban, így nem érdemes kihagyni a lehetőségét, hogy fogyasszuk!

Hozzávalók:

  • 1 csomag spárga (fehér is lehet, de ebben az ételben a zöld jellemző)
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • 7 dl alaplé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Elsőként egy lábasban felhevítem az olívaolajat, majd rádobom a vöröshagymát. Pár percig párolom, ezután pedig hozzáadom a rizst. Kevés hevítés után mehet hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagyma is. Ezt csak az utolsó percben teszem hozzá, nehogy megégjen! Alaposan elkeverem a lábas tartalmát, hozzáöntöm a bort, majd hagyom elforrni. Most jön az alapleves rész, amikor merőkanalanként adok az ételhez, és megvárom, hogy alacsony lángon elfőjön a lé.

Míg a rizs fő, a spárgát megtisztítom, fás végét lepattintom, meghámozom (ez opcionális), és ha már majdnem puha a rizs, egycentis darabokban hozzáadom a spárgát is.

Még pár percig főzöm, és ha mindegyik hozzávaló megpuhult, hozzákeverem a vajat és a reszelt parmezán sajtot. Pár percre letakarom, és már lehet is tálalni!

A spárgás rizottó nem csak tavasszal ízletes
A spárgás rizottó nem csak tavasszal ízletes / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix