Utazz Japánba egy kis házi gyozával!

A gyoza, más néven japán húsos batyu eredetileg egy kínai étel, ám Japánban vált igazán ismertté. Enyhén sós szójaszószba mártogatják, amit általában szezámolajjal vagy chili paprikával ízesítenek.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • fél kiskanál só
  • 1,5 dl víz

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg kelkáposzta
  • 1 csokor snidling
  • egy diónyi darabka friss gyömbér
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál világos szójaszósz
  • 1-2 kiskanál szezámolaj
  • chili paprika és őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál olaj

Így készül a házi gyoza:

Elsőként elkészítem a tésztát! Ehhez a lisztet egy fém keverőtálba szórom. A vizet felforralom a sóval, ráöntöm a lisztre, és fakanál segítségével összekeverem. Ha már nehezen adja magát, kézzel állok neki az összedolgozásának, és addig gyúrom, amíg kemény, tészta állagot nem kapok. Letakarom, és így hagyom pihenni 25 percig. A tésztával ellentétben én nem pihenek, hanem nekiállok a tölteléknek!

A kelkáposzta leveleiből kivágom a vastag ereket, és vékony csíkokra, majd apróra vágom a leveleket. Enyhén megsózom, és félreteszem. A snidlinget apróra vágom, a gyömbért és a fokhagymát pedig megtisztítva finomra aprítom. Belekeverem őket a szójaszószba, amit a szezámolajjal, és ízlés szerint csípős paprikával és borssal ízesítek. Alaposan összedolgozom a pácot a darált hússal, majd a besózott kelkáposztát és a snidlinget is hozzákeverem.

Egy nyújtódeszkát enyhén meglisztezek, és a tésztát nagyjából két milliméter vastagra nyújtom. A Mesterszakács javaslata szerint ezt a folyamatot akár tésztanyújtóval is elvégezhetjük.

Ha megvan a tészta, egy 8-10 centi átmérőjű pogácsaszaggató segítségével köröket szúrok ki belőle. Nedves ecsettel megkenem a korongokat, és mindegyik közepére nagyjából egy kiskanálnyi tölteléket teszek. A tésztát a töltelék tetejénél egymáshoz illesztem, és jól összenyomkodom úgy, hogy félhold alakú batyum legyen. A tésztát pár helyen összecsipkedem, hogy legyen mintája, és középen összenyomom.

Az olajat egy lefedhető serpenyőbe öntöm, a kis batyukat a forró olajra teszem, lefedem és nagy lángon sütöm. 2-3 perc elteltével a tészta alja szép barna lesz, ekkor 0,8 deci vizet öntök alá, lefedem, és további 2-3 percre visszateszem a tűzre. Ennyi idő alatt a víz elpárolog, a gőzben pedig a tésztabatyuk teteje megpuhul.

Frissen, enyhén sózott szójaszószba mártogatva tálalom.

Házi gyoza
Nem is olyan ördöngös elkészíteni a házi gyozát! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Elhunyt Haumann Péter, a Nemzet Színésze