A túrós-rácsos sütemény sütése alatt a tészta aranybarna lesz, a lekvár pedig rásül a túrós töltelékre. Egyszerűen mennyei!
Való igaz, a túrós-rácsos sütemény elkészítése kicsivel meghaladja a hatvan percet, az íze azonban mindenért kárpótol, ráadásul elronthatatlan. Egy igazi klasszikus, amit a túró és a házi lekvár tesz ellenállhatatlanná, de tetszés szerint gyümölcsöt is keverhetsz a töltelékbe.
Túrós-rácsos sütemény
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg házi lekvár
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet összeforgatjuk a sütőporral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a zsírt, elkezdjük összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, elkeverjük benne a porcukrot is. Beleütjük a tojást, és a tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet is, hogy könnyen nyújtható legyen.
- A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik a másiknak a duplája legyen. Mindkettőt gombóccá formázzuk, majd fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Közben béleljünk ki sütőpapírral egy 22×32 centiméteres tepsit.
- A töltelékhez a túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrokat és a tejfölt. Beleszeljük a citrom héját, hozzáütjük a tojásokat és alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk és elkeverjük benne a pudingport is.
- A sütőt 180 fokra melegítjük. A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. Egyenletesen rásimítjuk a túrós tölteléket. A maradék tésztát szintén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd csíkokra szeljük. Ezekkel berácsozzuk a túrós réteg tetejét.
- A süteményt az előmelegített sütőben 30-35 percen keresztül sütjük, majd kivesszük. A rácsok közé kenjük a lekvárt, majd visszatesszük a sütőbe néhány percre. Ezalatt a tészta aranybarna lesz és a lekvár rásül a töltelékre. Amikor kész, kivesszük, és hagyjuk a tepsiben kihűlni. A süteményt szeletelve, tetszés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
Ínycsiklandó ételek a sokoldalú nyári zöldségekből – hosszan eltelítenek
Akár levesbe, akár főételbe, akár csak köretként szeretnénk elkészíteni, a cukkini, a kukorica, a zöldbab, a zöldborsó vagy a friss paradicsom és paprika is kiváló alapanyagok. Cikkünkben négy receptet is találsz.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix