A szilvás lepény nagymamáink igazi csemegéje. Ki ne emlékezne a konyhából kiáramló isteni illatokra, amikor az édes tészta egyesül a mézédes szilvával? Most mi magunk is elkészíthetjük!
A szilvás lepény nagymamáik keze alatt készülve a legfinomabb. Az őszi időszakban gyakori csemege volt, hiszen a pálinkán és a szilvalekváron túl ez a sütemény az egyik legjobb, amibe belekerülhet. A gyümölcs C-és K-vitaminban gazdag, ráadásul a székrekedés ellen is kiváló ellenszer!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 3 dl szódavíz
- 4-5 dl tej
- 2 egész tojás
- egy csipet só
- 3 evőkanál étolaj
- szilva
Így készül a szilvás lepény nagymama-módra:
A lisztet átszitálom, hozzáöntöm a tejet és a szódavizet. Hozzáütöm a tojásokat, és egy csipet sóval ízesítem. Finoman keverem, míg egy palacsintánál sűrűbb masszát nem kapok.
Egy közepes méretű tepsit finoman kikenek olajjal, és beleöntöm a tésztát. A tetejére locsolom a maradék olajat, majd előkészítem a szilvákat! Tetszőleges mennyiséget használok, de minél több, annál jobb! Megmosom őket, kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A tészta tetejére szórom a gyümölcsöket, és 170 fokos sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg szép piros nem lesz.
Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e. Ha elkészült, kiveszem a sütőből, hagyom langyosra hűlni, majd meghintem porcukorral. A Mesterszakács porcukros-fahéjas keveréket ajánl a tetejére, ami még jobban kihozza a szilva, és egyúttal az ősz ízeit is.
Nyitókép forrása: Mesterszakács