Nincs jobb egy rituális kávénál – kivéve, ha kekszet is ehetünk hozzá, ami nemcsak kávés, hanem kellemesen fűszeres is!
Hozzávalók:
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg porcukor
- 28 dkg finomliszt
- 2 teáskanál instant kávépor
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 nagy tojás fehérje
- egy csipet só
Így készül ez az isteni kávés-fűszeres keksz:
A sütőt 180 fokra melegítem, hiszen mire bemelegszik, már készen is leszek a tésztával!
Elsőként a puha vajat kikeverem a porcukorral, majd mehet hozzá a liszt, a fűszerek, a tojásfehérje és a kávépor. A Mesterszakács azt javasolja, hogy magunknak állítsuk be, milyen intenzitású kávé-ízt szeretnénk: ha erősebbre vágyunk, bátran tegyünk bele többet!
Ha a tészta túl lágy ahhoz, hogy elkezdjek dolgozni vele, egy kicsit beteszem a hűtőbe, mely által valamelyest összeáll, és formázható lesz.
A tésztából kis golyókat formázok és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. Villával, egy kis pohár aljával vagy akár tenyérrel picit kilapítom a golyókat, majd 14 percre a sütőbe tolom őket. Frissen nagyon törékenyek, ezért hagyom őket egy kicsit hűlni, ezután veszem le őket a tepsiről.
Ebből az adagból nagyjából 30-35 darab lesz; fémdobozban sokáig eláll.
Tipp:
A liszt egy része helyett lehet darált diót használni, de akár csokidarabokkal is meg lehet bolondítani a még nyers tésztát! Melegebb időben pedig akár jeges kávéhoz is tökéletes!