Számos olyan alapanyag van, amelytől megúszóssá válik a sütés. Ha olyat látunk, hogy receptek babapiskótával, biztosak lehetünk benne, hogy a nehéz részt, a tésztakészítést megúsztuk, így pillanatok alatt dobhatunk össze finomabbnál finomabb desszerteket!
A receptek babapiskótával általában valami könnyen elkészíthető finomságot rejtenek. Egyetlen hátránya van csupán: a babapiskóta kemény, ezért jó pár órát állnia kell, mielőtt fogyaszthatóvá válik.
Receptek babapiskótával
Egyszerű pudingos
Ehhez a változathoz nincs szükség nagy cukrásztudásra, ugyanis a töltelék csupán pudingféléken alapszik. A finom íz adott, ám ez esetben a tálalással is sok dicséretet bezsebelhetünk.
Hozzávalók:
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2×0,5 dl tej
- 2×3 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- egy nagy csomag babapiskóta
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Elsőként külön-külön, lábasban elkészítem a pudingporokat fél-fél liter tejjel. A pudingokat főzés közben 3-3 evőkanál cukorral és egy-egy zacskó vaníliás cukorral édesítem.
Egy 16-20 centis tortaforma alját kirakom babapiskótával, majd egy réteg csokipudingot kenek rá. Körbepakolom babapiskótával, és a pudingrétegre is teszek belőle. Erre vaníliapuding kerül, majd újabb réteg csokipuding, amit ismét egy réteg babapiskótával fedek le. Egy habzsákba töltöm a maradék vaníliáspudingot, és csillagos formát használva díszítem vele a sütemény tetejét. Legalább hat órára hűtőbe teszem, és tálaláskor enyhén megszórom kakaóporral.
Epres pohárkrém
Az epres pohárkrém esetében a babapiskóta leginkább a hagyományos piskótát helyettesíti. Mivel körbeveszi a krém, meglehetősen gyorsan megpuhul benne a piskóta.
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 12 dkg cukor
- 2 dl habtejszín
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag babapiskóta
- 1 doboz eper
- 1 egy kevés lime leve
- 0,5 dl víz
Elkészítés:
A mascarponét kikeverem a 12 dkg cukorral. A tejszínt ízesítem a vanílliás cukorral és a porcukorral, így verem keményre. Óvatosan beleforgatom a mascarponéba.
Az eperszószhoz az epreket megtisztítom, zöldjüket levágom, majd kisebb darabokra vágom a gyümölcsöket. Egy lábasba teszem őket, majd a lime levével és cukorral ízesítem. Hozzáöntöm a fél deci vizet, és addig főzöm, míg az eper jó puha nem lesz. Ha ez megtörténik, krumplinyomóval finoman végignyomkodom.
A babapiskótákat félbetöröm, és a pohár aljára teszem. Ehhez mehet a krém, amit az eperszósszal teszek tökéletessé. Ha elkészülnek, pár órára hűtőbe teszem őket, és lehet is fogyasztani! Csakis tőlünk és a poharak méretétől függ, hogy hány adag lesz a végén.
Klasszikus tiramisù
A babapiskótás receptek közül nem maradhat ki az örök klasszikus sem!
Hozzávalók:
- egy csomag babapiskóta
- 4 tojássárgája
- 12 dkg porcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 50 dkg mascarpone sajt
- 2 dl kávé
- 0,5 dl rum (rumaroma is megteszi)
- 3 teáskanál holland kakaópor
Elkészítés:
Lefőzöm a kávét és hagyom hűlni. Ha kihűlt, belemártogatom a babapiskótát. Nem kell áztatni, csak éppen hogy beletenni és megforgatni. Egyenként mártogatva rakok ki vele egy tálat.
Ezután a tojássárgájákat elkeverem a porcukorral, majd a hűtőből már jó előre kivett mascarponét, a fahéjat és jól belekeverem. Eleinte nehéz, de ahogy keveredik úgy ,,adja meg magát”. Ha elkeveredett, és kicsit folyós, ráöntöm a babapiskótára, és szépen elegyengetem rajta. A hűtőbe teszem egy éjszakára, hogy az állaga vághatóra szilárduljon. Tálaláskor egy kis szitába kakaóport teszek, és végighintem a mascarponés krémrétegen.
Meggyes krémes hamisan
Télen sem kell lemondanunk a meggyes ételekről, ugyanis ehhez a finomsághoz a befőtt is tökéletesen megteszi!
Hozzávalók:
- 2,5 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 3 kisebb pohár tejföl
- 3 evőkanál cukor
- egy üveg meggybefőtt
- 35-40 dkg babapiskóta
Elkészítés:
A tejszínhabot a porcukorral kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a cukorral édesített tejfölbe. A befőtt levélből egy tányérba öntök, belemártogatom a babapiskótákat, és így kirakom egy nagyobb tál alját. Erre kenem a krém felét, egy majd egy adag babapiskótát teszek rá, amit újabb egy adag krém követ. Erre mehetnek ízlés szerint a meggydarabok. Pár órára hűtőbe teszem, és fogyasztom!
Narancskrémes babapiskóta-torta
Igazi karácsonyi finomság.
Hozzávalók:
- egy csomag babapiskóta
- 4 tojássárgája
- 14 dkg porcukor
- egy narancs
- 0,5 dl Cointreau
- 50 dkg mascarpone sajt
- 2 dl + 2 dl narancslé
- 5 gramm zselatin vagy 3 zselatinlap
- egy mandarin és mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés:
A narancslevet egy tálba töltöm. Annyi babapiskótát mártogatok meg benne, amennyivel kényelmesen ki tudom rakni egy nagyjából 20 centis kapcsos tortaforma alját. Ha megvagyok, ismét mártogatok, és ezúttal a torta oldalát rakom ki.
A krémhez összekeverem a tojássárgákat a mascarponéval, a porcukorral és a Cointreau-val. A narancsokat meghámozom, gerezdjeiről leszedem a hártyát, kissé felvágom, majd a krémhez keverem. Ezt eloszlatom a piskótarétegen (akár mehet közé is egy réteg babapiskóta), majd a tetejét elegyengetem.
Egy lábasban felmelegítek 2 dl narancslevet, és a zselatin típusától függően feloldom a narancslében. Picit hagyom állni, majd végigöntöm a süteményemen. Pár órára hűtőbe teszem, tálalás előtt pedig tejszínhabbal, mandaringerezdekkel, mentalevelekkel és csokireszelékkel díszítem.
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix