A brokkolit nem mindenki szereti, pedig C- és K-vitamin tartalma rendkívül magas. Ebben a rakott brokkoliban talán azok sem csalódnak, akik amúgy idegenkednek ettől a zöldségtől.
Hozzávalók:
- 1+2 evőkanál olaj
- 10 dkg rizs
- só
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kiskanál majoránna
- 1 kg brokkoli (friss vagy fagyasztott)
- 300 gramm tejföl
- 1 tojás
Így készül a rakott brokkoli:
Egy evőkanál olajat felteszek melegedni, ráöntöm a rizst, és kevergetés mellett addig hevítem, míg ki nem fehéredik. Ezután nagyjából 2 dl vizet öntök rá, sózom, és fedő alatt megfőzöm. Ha elfő a víz, lefedve, a gőzben hagyom még puhulni a rizsszemeket.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom, apróra vágom, és két evőkanálnyi olajon finoman megfuttatom. Elsőként a vöröshagymát párolom, a fokhagymát csak az utolsó percben teszem rá, mert könnyen megég. Hozzáadom a darált húst, és fehéredésig kevergetem. Sóval, majoránnával és pirospaprikával ízesítem, majd annyi vizet öntök alá, ami félig ellepi, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzöm nagyjából 30 perc alatt. Míg készül a hús, a brokkolit megmosom, rózsáira szedem, és enyhén sós vízben megfőzöm. Ha megfőtt a hús, összekeverem a rizzsel, és félreteszem.
A tejfölt összekeverem a tojással, majd enyhén sózom. Akár előkészítés nélkül is használhatjuk a tepsit, de a Keveremkavarom azt javasolja, hogy vajazzuk ki és szórjuk be zsemlemorzsával, ami felszívja a sülés közben keletkező nedvességet.
A tepsi – vagy jénai tál – aljára rakom a brokkoli felét, meglocsolom a tejfölös keverék felével, majd mehet rá a húsos-rizses massza, erre a brokkoli, és a tejfölös keverék másik fele.
Erre a rétegre reszelhetünk sajtot is, de akár simán, tejfölösen is betehetjük a sütőbe! Jénai tál esetén az üveg miatt kerüljük, hogy előremelegített legyen a sütő: 180 fokon, 25 percig süssük, ez alatt a sajt is szépen ráolvad. Ha készen van, 10-15 percet hagyom állni, és tálalom.