Kényeztessük magunkat egy különlegességgel a hét közepén! Bármilyen köret kiváló a marhamájhoz, a krumplipüré vagy a párolt zöldségek is, úgyhogy még diétásan is elkészíthető!
Hozzávalók:
- 50 dkg marhamáj
- 5 dkg liszt
- 5 dkg vaj
A páchoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
- 1 dl vörösbor
- 3 dl víz
- egy kevés só
- 1 csomag barnamártás-por (a Mesterszakács ajánlata alapján akár magunk is készíthetjük a barnamártást!)
Elkészítés:
Elsőként előkészítem a májat. Ehhez megmosom, és eltávolítom róla a hártyákat, illetve a felesleges inakat. A tejben elkeverem a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, beleteszem a májdarabokat, letakarom és 24 órán át hűtőben hagyom összeérni az ízeket.
Másnap kiveszem a májat a tejből és konyhai papírtörlővel letörölgetem. Egészben hagyva megforgatom a lisztben, majd egy serpenyőben vajat hevítek, és ebben sütöm mindkét oldalát négy-négy percig. Sülés közben meglocsolom a vajjal a májakat, majd ha letelt a nekik szánt idő, a serpenyőbe öntök három deciliter vizet, és jól összekeverem. Mehet bele a mártáspor, amit csomómentesre keverek, majd végül a borral egészítem ki. Ha megesik az a konyhai baki, hogy csomós marad a mártás, akkor sem kell kétségbe esni! Miután megfő a máj, tegyük egy külön tálra, a mártást pedig turmixoljuk össze!
Fedő alatt addig párolom a májakat, amíg teljesen puhák nem lesznek.
Tálalásnál elegáns szeletekre vágom őket, majd bevonom a mártással.