A nyári ételek nem csak nyáron fogyaszthatók, de nem ám!
Meggyleves
Nincs jobb a nyári meggylevesnél – hacsak nem a téli! Fagyasztott meggyből is kiváló, és nem kell feltétlenül hidegen enni, merthogy langyosan is finom.
Hozzzávalók:
- 8 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 ,,csík” citromhéj
- egy kis darab fahéj
- 6-8 szegfűszeg
- fél citrom leve
- 1 csipet só
- 600 gramm meggy
- 2 dl tejföl
- 30 gramm liszt
Elkészítés:
A citromot jól megmosom, a héjából krumplihámozóval leszelek két ,,szeletet” úgy, hogy a fehér része ne legyen benne. A citrom feléből kifacsarom a levet.
8 dl vizet felteszek melegedni. Ízesítem a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszegekkel, a citrom héjával és levével és egy csipet sóval, és felforralom. Ha forr, a fagyasztott meggyeket is hozzáteszem, majd újraforralom.
Míg melegszik, 2 dl tejfölben alaposan elkeverek 30 gramm lisztet.
A forró léből merek a tejfölös keverékbe, és kavargatom. Addig merek és kavarok, míg a tejfölös liszt legalább langyos, de inkább meleg nem lesz. Ha ez megvan, hozzáöntöm a leveshez, és további 3 percig forralom fedő nélkül.
Ha elkészültem, elzárom a lángot, és lefedem a levest – hogy ne bőrösödjön be – és a mosogatóba engedett hideg vízben kihűtöm, majd hűtőbe teszem. Ha befőttből készítjük, a víz helyett lehet a befőtt levét használni.