A cukkinifasírt önmagában is különlegesség, hiszen kiváló, ha szeretnénk tartani pár húsmentes napot. Emellett több vitaminnal is elláthatjuk a szervezetünket, így a B6-, K- és C-vitaminban gazdag zöldség fogyasztása nemcsak a téli időszakban javasolt.
Hozzávalók:
- 8 nagyobb paradicsom
- só
- bors
- 3 közepes cukkini
- 2 szikkadt zsemle
- egy kevés tej vagy víz
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- egy csokor petrezselyem
- zsemlemorzsa
- 1 dl olívaolaj
- vaj
Elkészítés:
A zsemléket tejbe vagy vízbe áztatom.
A paradicsomokat alaposan megmosom, félbevágom és az így kapott feleknek levágok az alsó részéből, éppen csak annyit, hogy megálljanak. A belsejüket egy evőkanál segítségével óvatosan kikanalazom, majd finoman sózom, borsozom őket, és végül egy kivajazott tepsibe sorakoztatom a paradicsomokat.
A Mesterszakács ajánlása szerint a sütőt 190 fokra kapcsolom, majd nekilátok a tölteléknek! Ehhez a cukkiniket megmosom, végüket levágom, és egy nagylyukú reszelőn keresztül tálba reszelem őket. Hozzájuk adom az eközben átnedvesedett, kicsavart zsemléket, a tojásokat, majd sózom, borsozom és zúzott fokhagymával ízesítem. Belekerülhet az apróra vágott petrezselyem is, ezután összekeverem és annyi zsemlemorzsát teszek hozzá, amitől könnyen keverhető lesz.
Az előkészített paradicsomokban egyenlően elosztom a cukkinis keveréket, meglocsolom az olívaolajjal és pirosra sütöm.
Melegen ajánljuk, ugyanis ez az étel tényleg frissen az igazi!
Tipp:
A tetejét sütés előtt bátran szórjuk meg egy kis reszelt sajttal, így toljuk be a sütőbe!