Barion Pixel Nem jutottál el nyaralni? Ezekkel a mediterrán ételekkel a saját otthonodban is külföldön érezheted magad! – Coloré

Nem jutottál el nyaralni? Ezekkel a mediterrán ételekkel a saját otthonodban is külföldön érezheted magad!

2024. 07. 31.

A mediterrán ételek akkor is nyarat varázsolnak a szánkba, ha a saját konyhánkban fogyasztjuk el őket.

A mediterrán ételek teli vannak élettel: színesek, ízletesek, bővelkednek zöldségben és a tenger gyümölcseiben. Ilyen finomságok receptjeit gyűjtöttük össze.

5 mediterrán étel – Vidd haza a nyarat!

Az alábbi étkek amellett, hogy rendkívül ízletesek, egészségesek is, és bár vannak köztük tésztás ételek, többségük még egy fogyókúra alatt is élvezhető!

Fettuccine a tenger gyümölcseivel

A mediterrán ételek közül nem maradhatnak ki a tenger gyümölcsei, és persze a tészta sem!

Hozzávalók:

  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg tenger gyümölcsei (garnéla, polip, kagyló vegyesen)
  • fél üveg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 evőkanál zöld olívabogyó
  • frissen őrölt bors
  • 3 szál bazsalikom
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 csomag fehér fettuccine tészta
  • 10 dkg Grana Panado sajt

Elkészítés:

Elsőként bőven sózott vizet felteszek melegedni, és ha forr, fogkeményre –al dentére– főzöm a fettuccine tésztát.

Míg a tészta készül, megtisztítom a vöröshagymát, majd az olajat egy serpenyőben felhevítem. Rádobom az időközben apróra vágott hagymát, alacsony lángon aranybarnára pirítom, majd a tenger gyümölcsei is mehetnek hozzá. Ha fagyasztott verziót használunk, olvasszuk ki a húsféléket, mielőtt a serpenyőbe dobjuk őket!

Hozzáadom az olajtól lecsepegetett, nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsomot, a félbevágott olívabogyókat, majd sóval és borssal ízesítem. A bazsalikomleveleket apróra vágom, és ezeket is az ételhez teszem. Meglocsolom a fehérborral, és közepes lángon 2-3 percig párolom.

Ha megfőtt a tészta, leszűröm, és hozzáadom a párolódó tenger gyümölcseihez. Alaposan átforgatom benne, és rögtön tálalom.

A tányérokba szedett tésztaételre frissen reszelem a sajtot, így melegében ráolvadhat.

A mediterrán ételek közül nem maradhatnak ki a tenger gyümölcsei - na és persze a tészta! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
A mediterrán ételek közül nem maradhatnak ki a tenger gyümölcsei – na és persze a tészta! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Grillezett pisztráng

Alapvetés, hogy mi magyarok nem eszünk elég halat. Ha ezt a pisztrángot kipróbáljuk, ez garantáltan megváltozik!

Hozzávalók:

  • 4 egész pisztráng
  • frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál majonéz
  • 3 kisebb citrom
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Elsőként megmosom a halat, és felitatom róla a nedvességet. A két oldalán finoman metszek párat, hogy a felesleges gőz távozhasson belőle. Jó alaposan besózom, ízlés szerint borsozom.

A citromok héját lereszelem, a levét kifacsarom, majd összekeverem őket a majonézzel, és az aprított petrezselyemmel. A pisztrángokat kívül és belül is bekenem vele. Lefóliázva hűtőbe rakom egy órára, majd 180 fokra előmelegített sütőben fekvő grillrácsra teszem őket. Nagyjából 20-25 perc megsütöm, és melegen tálalom.

Adhatunk hozzá salátát vagy zöldségköretet, de fokhagymával ízesített héjában főtt krumplival is isteni.

Szép és finom! Kell ennél több? / Kép forrása: Getty Images
Szép és finom! Kell ennél több? / Kép forrása: Getty Images

Garnélás spagetti

Ez a világ legjobb tésztaétele – teszi hozzá a szerző elfogultan.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db koktélparadicsom
  • 20 dkg előfőzött rák
  • 150 dkg spagetti
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 6 friss bazsalikomlevél
  • bors
  • egy csipet chili
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A tésztához jól megsózott, nagyobb mennyiségű vizet felteszek a gázra melegedni.

Míg eléri a forráspontot, egy serpenyőben felhevítem az olajat, és rádobom az apróra vágott salottahagymát. Egy percing pirongatom, és amint megcsapja az orromat az aromája, hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymagerezdeket. Ezt nem sokáig hagyom magában, mert hamar leég, úgyhogy mehet is rá a gerezdekre vágott koktélparadicsom. Egy percig hevítem, és rádobom a rákokat, így is hagyom egy percig.

Eddigre valószínűleg felforrt a víz, úgyhogy beleteszem a spagettit és ügyelek, hogy 8-10 percnél ne főjön tovább, mert csak így lesz al dente, azaz fogkemény, amikor a tészta kívülről meg van főve, de belül látszik a száraz belseje – ahogy az olaszok mondják: ,,a tészta lelke”.

A rákocskákra ráöntöm a bort, majd ízlés szerint adok hozzá a sóból, a borsból, a chiliből és a csíkokra vágott bazsalikomlevelekből.

A mascarponéhoz óvatosan hozzádolgozom a tejszínt, és ha felforrt a szószom, hozzáadom és elkeverem benne. Ha újra felforr, elzárom a lángot, és hozzákeverem a serpenyő tartalmát a kifőtt tésztához. Isteni ízeket kap, ha tálalás után pár csepp citromlevet vagy jófajta olívaolajat csurgatunk rá!

A legjobb dolog, ami egy garnélával történhet / Kép forrása: Elena Danileik / Getty Images
A legjobb dolog, ami egy garnélával történhet / Kép forrása: Elena Danileik / Getty Images

Egy saláta és egy leves vár rád, ha lapozol!