Barion Pixel Nem jutottál el nyaralni? Ezekkel a mediterrán ételekkel a saját otthonodban is külföldön érezheted magad! – Oldal 2 – Coloré

Nem jutottál el nyaralni? Ezekkel a mediterrán ételekkel a saját otthonodban is külföldön érezheted magad!

2024. 07. 31.

A mediterrán ételek akkor is nyarat varázsolnak a szánkba, ha a saját konyhánkban fogyasztjuk el őket.

Kagylósaláta

Még mindig a tenger gyümölcsei, de ettől lesz valami mediterrán, arról nem is beszélve, hogy rendkívül egészséges finomság! Lényegében nem tartalmaz zsírt és szénhidrátot, így az egyik legdiétásabb étkek egyike. Szabályozza a vércukorszintet, és fehérjében is bővelkedik!

Hozzávalók:

  • 30 dkg kagylótészta
  • 2 nagyobb kelkáposztalevél
  • 3 keményebb paradicsom
  • egy kis csokor újhagyma
  • 30 dkg konzerv kagyló
  • 8 evőkanál majonéz
  • 1 dl főzőtejszín
  • 4 evőkanál Ezersziget-salátaöntet-por

Elkészítés:

Elsőként a kagylótésztát készítem el: forró, sós vízbe dobom, és ha megfőtt leszűröm, majd félreteszem, hogy kihűljön.

A kelkáposzta leveleit enyhén sós vízben két percig főzöm, lecsepegtetem, és vékony csíkokra vágom. A megmosott paradicsomokat pár helyen finoman bevágom, éppen annyira, hogy a héján ejtsek csak metszést. Leforrázom, hagyom pár percig állni, kiveszem a vízből, lehúzom a héjukat, és közepes méretű kockákra vágom a zöldséget. Az újhagymát megtisztítom, és vékonyan felkarikázom. Már csak a konzerv kagyló maradt, amiről leöntöm a folyadékot.

A majonézt összekeverem a tejszínnel és a salátaöntet-porral. Egy kupica konyakkal is ízesítsük a dresszinget, ugyanis ez rendkívül jól harmonizál a kagylóval!

Mire ezzel elkészültem, nincs más dolgom, mint beleforgatni a mártásba a zöldségeket, a kagylót és a tésztát.

Önmagában is finom, de akár pirítóssal is fogyasztható!

A kagylósalátát egy kis konyakkal is feldobhatjuk!

Konzervből is készíthető, de friss kagylóból az igazi! / Kép forrása: marmo81 / Getty Images
Konzervből is készíthető, de friss kagylóból az igazi! / Kép forrása: marmo81 / Getty Images

Gazpacho

A gazpacho Spanyolország déli részéről, Andalúziából származik. A receptet már az ókori görögök és rómaiak is említik a gasztro-irodalomban. A leves a végső formáját a XVI. században nyerte el, amikor az Amerikában felfedezett paradicsom és zöldpaprika a térségbe került, mely az étel alapja is egyben.

Hozzávalók:

  • 4 érett paradicsom
  • 2 közepes salátauborka
  • 2-2 kisebb piros és zöld színű paprika
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb szelet barna kenyér
  • 1 kisebb ágacska majoránna (vagy fél kiskanálnyi szárított)
  • 2 evőkanál 6%-os vörösborecet
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • egy-egy csipetnyi Cayenne bors (vagy csípős pirospaprika)
  • őrölt fehér bors
  • cukor

Elkészítés:

A paradicsomok szárát eltávolítom, és apró metszéseket ejtek a héján. Egy percre forró vízbe dobom őket, majd leöntöm róluk a vizet, és lehúzom a héjukat. Magjukat kikaparom, a húsukat felkockázom. Az uborkákat meghámozom, felkockázom. Az egyik felét félreteszem, a másikat a paradicsommal együtt turmixgépbe teszem.

A paprikákat kicsumázom és felkockázom. A halom egyik felét félreteszem, a másik felét a turmixba dobom. A kenyér héját levágom, az egyik szeletet felkockázom és magára hagyom, a másikat pedig belemorzsolom a turmixgépbe. Majoránnával ízesítem a gép tartalmát, és alaposan összeturmixolom. Vörösborecettel savanyítom egy kicsit, továbbá hozzáadom az olajat, a fűszereket, a sót és végül egy kevés cukrot, hogy kiemeljem az ízeket. Még turmixolok egy kicsit rajta.

Egy marék jégkockát szórok bele, és egy órára hűtőbe eszem, hogy jól lehűljön, és az ízek is összeérjenek.

A hátramaradt kockákra vágott kenyeret tálalás előtt egy kevés olajon megpirítom. Tálalásnál a felkockázott zöldségek társaságában a leves mellé készítem, hogy mindenki kedve szerint használja őket levesbetétként. Akár főtt tojással is ki lehet egészíteni a kínálatot!

Ügyeljünk arra, hogy egy nap alatt fogyjon el a gazpachónk, mert a kenyérben lévő élesztő miatt könnyen megbuggyanhat.

Ügyeljünk rá, hogy a kenyér miatt könnyen romlik a gazpacho! / Kép forrása: Getty Images
Ügyeljünk rá, hogy a kenyér miatt könnyen romlik a gazpacho! / Kép forrása: Getty Images
Nyitókép forrása: Getty Images