Reggelire vagy grillezés mellé is isteni finomság ez a marinált sültpaprika-saláta!
A paprika igazi sztárzöldség, mert készülhet belőle lecsó, leves, sültpaprika, különféle saláták, és persze a reggeli kenyér mellé is finom! Magas a C-vitamin-tartalma, és ha befőzzük vagy savanyítjuk, akkor is megőrzi a vitaminokat! Többfajta B-vitamin is található benne, és folsavtartalma is magas, ezért kismamáknak kifejezetten javasolt a fogyasztása.
A marinálás során kiváló páclébe kerülnek a paprikák. Maga a szó – sale marina – a sale-re, mint sóra utal, aminek igencsak fontos szerepe van a pácban!
Hozzávalók:
- 9 közepes méretű kaliforniai paprika
- 100 ml olívaolaj
- 100 ml fehérborecet
- 1 teáskanál porcukor
- só
- tört bors
- 1 gerezd fokhagyma
Így készül a marinált sültpaprika-saláta:
A paprikákat megmosom, szárazra törlöm, és kivágom a csumájukat. Fejjel lefelé sütőpapírral borított tepsibe teszem őket, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, míg valamelyest kormos lesz a héjuk – ez nagyjából 25-30 perc. Ekkor kiveszem, tálba szedem őket, amit beborítok egy másik tállal úgy, hogy öt percet gőzben állhassanak a paprikák. Ez idő elteltével óvatosan leveszem a tálat, majd lehúzom a zöldségek héját. Míg hűlnek, alaposan fertőtlenítek egy nagyjából másfélliteres üveget, és ha kihűltek a paprikák, beleteszem őket.
Az ecetet összekeverem az olajjal, a sóval és a fűszerekkel, majd ráöntöm a paprikákra. A fokhagymát megpucolom és vékonyan ráreszelem a tetejére, majd lezárom az üveget, és egy napig lefedve érlelem a hűtőben.
Isteni grillhúsokhoz, de akár a reggeli pirítós mellé is finom kísérő!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita