A brit királyi család igazi lakomákkal ünnepli az olyan alkalmakat, mint a koronázás, és az egyik kedvenc ételük is biztosan helyet kap az asztalon, ami nem más, mint a lazacos coulibiac!
A coulibiac valójában egy orosz gyökerekre visszavezethető étel. A keleti nevén hívott kulebjáka eredetileg kelt tésztából készült, és különböző töltelékek kerültek bele, mint a káposzta, a krumpli, a hús vagy a hal. A huszadik század elején került a francia konyhába, mégpedig Auguste Escoffier séf jóvoltából.
A brit királyi család leginkább a lazacos változatot fogyasztotta, ugyanis ez volt Fülöp herceg kedvence is. Isteni paprikaszószt is készítettem mellé, így téve teljessé az ízeket. Be kell valljam azonban, hogy nem saját ötlet: így kaptam a receptet a szomszéd nénitől, úgyhogy valójában nem tudom, hogy autentikus-e a szósz, de mindenképpen mennyei!
Hozzávalók:
- 50 gramm főtt rizs
- 1 evőkanál vaj
- 10 dkg gomba
- 2 főtt tojás
- 175 gramm friss lazac
- 375 gramm leveles tészta
- egy csapott teáskanál szárított tárkony
- só
- bors
- 1 tojás (a kenéshez)
A szószhoz:
- 2 piros kaliforniai paprika
- 25 ml húsleves (esetleg ugyanennyi víz és só vagy ételízesítő)
Így készül a lazacos coulibiac:
Elsőként a paprikákat megmosom, a csumájukat eltávolítom, majd 180 fokos sütőbe teszem nagyjából fél órára. Ezután felteszem főni a két tojást, és amíg készül, a rizst is elkészítem: egy kevés olajat hevítek, majd rászórom a rizst, fehéredésig hevítem, és háromszor annyi vízzel öntöm fel, mint a rizs. Sózom, lefedem úgy, hogy maradjon rés, és addig főzöm, míg a víz el nem tűnik alóla. Ha ez megtörténik, teljesen lefedem, és hagyom, hogy a gőzben teljesen megpuhuljon.
A gombákat kisebb darabokra kockázom, majd egy evőkanál vajon párolom meg őket. 7-8 perc elteltével a gomba kellemes, aranybarnás színt kap, úgyhogy elzárom alatta a lángot, és összekeverem a főtt rizzsel. Sózom, esetleg borsozom a keveréket, és hagyom kihűlni.
Ha letelt a fél óra, egy tányérra szedem a paprikákat, egy nagyobb tállal öt percre leborítom őket, majd a gőzfürdő után könnyedén lehántom a héjukat.
Egy enyhén lisztezett felületre görgetem a leveles tésztát, majd beleteszem a tölteléket. Mehet rá egy adag bombás rizs, a tojás és végül a lazac, majd ez a sor ismét. Bár a lazachoz a kaprot szokták javasolni, Erzsébet királynő egykori séfje tárkonyt használt, így érdemes ezzel ízesíteni, hogy autentikusabb legyen!
Ha elfogytak a rétegek, a leveles tésztát úgy használom, mint egy csomagolópapírt: először a szélesebb oldalait hajtom középre, majd az oldalsókat. A felesleget levágom, a batyut átfordítom, és így olyan felületet kapok, amin nincs hajtás. A megmaradt tésztából brit zászlót rakok ki (opcionális) majd felvert tojással lekenem a művemet.
200 fokos sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt készre sütöm.
Míg sül, egy kisebb lábasban egy-két evőkanál olívaolajat hevítek, rádobom a meghámozott, felkockázott sült paprikákat. Öntök hozzá nagyjából fél deci vizet, egy kevés sóval ízesítem, majd három-négy percig hagyom főni. Ez idő elteltével összeturmixolom, majd a megsült coulibiac mellé tálalom.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea