Ha diétázunk, vagy csak éppen valami könnyebbet ennénk, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a köleskrokettet, amihez isteni, tejszínes spenótot kínálhatunk!
A kölest sokan úgy ismerik, mint a hullámos papagájok eledelét, pedig a megfelelő formában emberi fogyasztásra is alkalmas. Nemcsak azért érdemes kölest enni, mert a diétás ételek listáját gyarapítja, hanem azért is, mert rendkívül gazdag B-vitaminokban, és többek közt folsav és vas is található benne.
A spenótnak sem kell szégyenkeznie, ugyanis bővelkedik antioxidánsokban, és A-, C-, E-, és K-vitaminokban is. Magas a magnéziumtartalma, emellett pedig a köleshez hasonlóan folsav és vas is található benne.
Hozzávalók:
- 15 dkg köles
- só
- 1 közepes tojás
- snidling
- 70-80 gramm feta sajt
- zabkorpa
- olaj a sütéshez
- 40 dkg friss spenótlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- egy evőkanál vaj
- 100 ml főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- só
- szerecsendió
Így készül a köleskrokett spenóttal:
Elsőként elkészítem a kölest. Erre több módszer is van. Az első, hogy 110 fokos vízgőz felett puhára párolom egy párolóbetétes fazékban. Ezzel a módszerrel nagyjából 15 perc alatt elkészítem, egy laposabb tányérra terítem és hagyom kihűlni. Ha nem áll rendelkezésre ilyen fazék, egy órára beáztatom a magokat, leöntöm róluk a vizet, majd átmosom, és kétszeres mennyiségű vízben felteszem főni. Ízlés szerint sózom, és forrás után fedő alatt alacsony lángon 20-30 percig főzöm, vagy addig, amíg a köles meg nem dagad. Ha ez megvan, lehúzom a tűzről, lefedem, és hagyom, hogy a gőzben megpuhuljon.
Ha puha a köles, hozzámorzsolom a feta sajtot, mehet bele a tojás, az aprított snidling és a liszt, majd jó alaposan összedolgozom a masszát. Nedves kézzel kroketteket formázok, amiket zabkorpában vagy hagyományos morzsában megforgatok. Ebből a mennyiségből nagyjából 13-14 krokettem lesz.
Ha elkészültem a krokettekkel bő, felforrósított olajban aranybarnára sütöm őket.
Míg sülnek, gyorsan elkészítem a spenótot is! A leveleket megmosom, a szárakat eltávolítom. A fokhagymagerezdeket megpucolom, lereszelem és a forró vajra dobom. Amikor elkezdem érezni az illatát rádobom a spenótot, majd sózom, és szerecsendióval ízesítem. Fedő alatt 5-6 percig párolom a leveleket.
A tejszínt csomómentesre keverem egy kevés liszttel, és ha úgy ítélem meg, egy kis vízzel hígítom. Rácsorgatom a spenótra, és folyamatos keverés mellett besűrítem.
Frissen tálalom.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita