A kókusz jellegzetes, édeskés ízét sokunk szereti, és ha fel van dobva hűsítő gyümölcsökkel, egészen mennyei! Ez a kókuszos gyümölcstorta nemcsak külsejét, hanem ízét tekintve is tökéletes.
A kókuszos gyümölcstorta a trópusi ízvilágot idézi meg. A krém habos, édes és kókuszos, a tészta kellemesen kakaós, a teteje pedig rendkívül mutatós, telis-tele gyümölccsel.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 25 dkg porcukor
- 1 dl hideg víz
- 15 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 dkg keserű kakaópor
- vaj
- finomliszt
A töltelékhez:
- 5 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 evőkanál porcukor
- 2 csomag habfixáló
- 20 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
- egy csomag átlátszó tortazselatin
- gyümölcs (mi szőlővel készítettük)
Így készül ez a mutatós kókuszos gyümölcstorta:
Elsőként a tésztát készítem el. Ehhez a tojásokat szétválasztom, sárgájukat fehérre keverem a porcukorral. Apránként hozzáadom a vizet, és hozzáforgatom az előre összekevert száraz anyagokat is. A tojások fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom az eddigiekbe.
Egy 24 centiméteres kerek, kapcsos tortaforma alját kikenem vajjal és belisztezem, ügyelve arra, hogy csak az alja legyen olyan, különben a tészta közepe felpúposodik! Beleöntöm a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben (hőlégkeverésben 165 fok) nagyjából 35 percig sütöm. Ez idő elteltével a sütőt elzárom, ajtaját kinyitom, és tíz percig benne hagyom a tésztát. Ez idő elteltével kiveszem, kiborítom a formából és hűlni hagyom.
Míg a tészta hűl, elkészítem a tölteléket! A tejszínt kemény habbá verem, és ha már alakul, apránként hozzáadom a vaníliás cukrot és a porcukrot, továbbá a habfixálót. Utolsóként a kókuszreszeléket keverem bele, de ekkor már nem verem, hanem óvatos mozdulatokkal dolgozom bele a krémbe.
A kész tészta tetejét nagyjából egy centi vastagon levágom, a belsejét pedig kikaparom úgy, hogy maradjon nagyjából egy centis pereme. Kitöltöm az űrt a kókuszos krémmel, elsimítom, és visszateszem rá a tészta tetejét. Hűtőbe teszem, és készülhet az utolsó réteg, a sütemény koronájául szolgáló gyümölcsös réteg!
Ehhez tetszőleges gyümölcsöket megmosok és megtisztítok. Mi szőlővel készítettük, de nagyon finom bogyós gyümölcsökkel is, mint az eper, a málna és az áfonya. Esztétikusan ráteszem a gyümölcsöket a sütemény tetejére, majd a tortazselét a leírás szerint elkészítem, és a tetejére öntöm.
Pár órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe teszem, és lehet is tálalni! Tálalásnál egy késsel körbevágom a tészta szélét, hogy elválasszam a tortaformától, ezután nyitom ki a kapcsot.
A Keveremkavarom receptoldal nem a gyümölcsös verziót ajánlja, hanem egy krémesebbet: ehhez 2 evőkanál lisztet, 15 dkg kristálycukrot, 3 evőkanál keserű kakaóport, fél kiskanál őrölt fahéjat, 2-2 dl tejet és hideg vizet összekeverek egy lábasban, és alacsony tűzön, pár perc alatt sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről, beleteszek 8 dkg margarint, elkeverem benne, és ha lehűlt, bevonom vele a tortát. Egy éjszakát tartom hűtőben, mely alatt a máz puding-szerű lesz rajta.
Szereted a krémes gyümölcstortákat?
Ezt a málnakrém-torta nemcsak a szemnek csodás, az ízlelőbimbókat is kényeztetetjük vele! Tésztája kalóriában szegény, hiszen rizsliszt az alapja, és eritrittel ízesíthető, úgyhogy bűnözni sem fogunk vele!