Ősszel az emberre valahogy ösztönösen rájön a ,,befőzhetnék”. Ilyenkor a legkézenfekvőbb az alma konzerválása, hiszen könnyedén hozzá lehet jutni, és ami a legfontosabb: isteni befőtt készíthető belőle. Kiváló sültekhez, sütikhez, és magában is!
Hozzávalók:
-1,5 kg piros alma
– 30 dkg cukor
– 1 liter víz
– 1 citrom leve
Elkészítés:
Az egyik legfontosabb lépés az üvegek sterilizálása: ehhez forró vízben elmosom őket a tetejükkel együtt, és a mikróba teszem három percre. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, a tetejüket alacsony lángon lehet ,,főzni” pár percig.
Az almákat meghámozom, negyedelem őket, és eltávolítom a magházukat. Míg ez a folyamat zajlik, érdemes letakarni a kész szeleteket, nehogy barnuljanak.
Egy lábasban felteszem melegedni a vizet, hozzáöntöm a cukrot, és addig kevergetem alacsony lángon, míg picikét be nem sűrűsödik. Eközben az almákat szorosan az üvegekbe pakolom. Ha a vizes-cukros levem felforr és kellően besűrűsödik, hozzáadom a citromlevet, majd a főzetet forrón a még meleg üvegekbe töltöm. Ügyelek arra, hogy apránként haladjak, így elkerülve, hogy az üvegek szétrobbanjanak a hőtől.
Amint tele vannak, és a lé ellepi az almákat, szorosan rácsavarom az üvegekre a tetejüket.
Egy nagyobb lábast kibélelek 3-4 rétegnyi újságpapírral, beleállítom a befőtteket, és annyi vizet öntök a lábasba, hogy az üvegeknek nagyjából a harmadáig-feléig érjen a víz.
Lefedem a lábast, és a lehető legalacsonyabb lángon egy órán át főzöm az üvegeket. Ha letelt az idő elzárom, és hagyom, hogy teljesen kihűljenek.
Nagyjából egy nap elteltével kiveszem az üvegeket, megtörölgetem őket, és mehetnek a polcra.
Tipp:
Aki még ízesítené valamivel, bátran tegyen az üvegekbe fahéj rudat vagy szegfűszeget!
Nyitókép forrása: Karsa Tímea