Ősszel megnő a krémlevesek iránti vágyunk, válogatásunkban pedig igazán különlegeseket is találhatsz!
Datolyás sütőtökkrémleves
Mindkét fő hozzávaló ideális finomság az őszi időszakban, hiszen számos vitamint vihetünk szervezetünkbe általuk! A datolya a B-vitamin mellett olyan ásványi anyagokkal rendelkezik, mint a foszfor, a kálium, a cink és a vas. Édes íze kiválóan kiegészíti a sütőtököt, ráadásul ezért nagy árat sem kell fizetnünk, hiszen természetes édesítőként funkcionál. A sütőtök is bővelkedik B-vitaminokban, de C- és E-vitamin is található benne, és a datolyában lévő ásványi anyagok mellett még Omega-3 zsírsavat is tartalmaz!
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 200 g sült sütőtök
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 g nagyobb darabokra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 60 g magozott datolya
- só
- 500 ml zöldségalaplé (vagy ugyanennyi víz és egy leveskocka)
- 100 ml tejszín
- egy kevés friss snidling
- egy marék szezámmag vagy tökmag
Elkészítése:
Elsőként elkészítem a tököt: zöldséget félbevágom, kimagozom, és 3-4 nagyobb szeletre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket úgy, hogy a héjuk legyen a tepsin. Enyhén meglocsolom olívaolajjal, sózom, ízlés szerint borsozom, és 200 fokra előmelegített sütőben 40-60 perc alatt megsütöm.
Ha elkészült, kiveszem a sütőből, és hagyom hűlni. Közben egy közepes méretű lábasban olajat hevítek, majd hozzáadom a megpucolt, apróra kockázott vöröshagymát. Mehet rá a kisebb darabokra vágott datolya, picit hevítem őket, hozzáöntöm az alaplevet, és fedő alatt elkezdem főzni a hozzávalókat. Míg ez történik, a sült tökből 20 dkg-t kisebb kockákra vágok (a maradékot jóízűen megeszem), a leveshez adom, és forrás után 5-10 percig főzöm. Ha elkészült, botmixerrel pépesítem a levest, és elkeverem benne a tejszínt. Tálalás előtt tökmagot vagy szezámmagot pirítok, és az apróra vágott snidling társaságában a levesre szórom.