Barion Pixel Itt az ősz, a krémlevesek ideje! – Íme 5 isteni krémleves, amit télre is továbbviszel! – Oldal 2 – Coloré

Itt az ősz, a krémlevesek ideje! – Íme 5 isteni krémleves, amit télre is továbbviszel!

2024. 11. 02.

Ősszel megnő a krémlevesek iránti vágyunk, válogatásunkban pedig igazán különlegeseket is találhatsz!

Datolyás sütőtökkrémleves

Mindkét fő hozzávaló ideális finomság az őszi időszakban, hiszen számos vitamint vihetünk szervezetünkbe általuk! A datolya a B-vitamin mellett olyan ásványi anyagokkal rendelkezik, mint a foszfor, a kálium, a cink és a vas. Édes íze kiválóan kiegészíti a sütőtököt, ráadásul ezért nagy árat sem kell fizetnünk, hiszen természetes édesítőként funkcionál. A sütőtök is bővelkedik B-vitaminokban, de C- és E-vitamin is található benne, és a datolyában lévő ásványi anyagok mellett még Omega-3 zsírsavat is tartalmaz!

Hozzávalók (3 adaghoz):

  • 200 g sült sütőtök
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 g nagyobb darabokra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60 g magozott datolya
  • 500 ml zöldségalaplé (vagy ugyanennyi víz és egy leveskocka)
  • 100 ml tejszín
  • egy kevés friss snidling
  • egy marék szezámmag vagy tökmag

Elkészítése:

Elsőként elkészítem a tököt: zöldséget félbevágom, kimagozom, és 3-4 nagyobb szeletre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket úgy, hogy a héjuk legyen a tepsin. Enyhén meglocsolom olívaolajjal, sózom, ízlés szerint borsozom, és 200 fokra előmelegített sütőben 40-60 perc alatt megsütöm.

Ha elkészült, kiveszem a sütőből, és hagyom hűlni. Közben egy közepes méretű lábasban olajat hevítek, majd hozzáadom a megpucolt, apróra kockázott vöröshagymát. Mehet rá a kisebb darabokra vágott datolya, picit hevítem őket, hozzáöntöm az alaplevet, és fedő alatt elkezdem főzni a hozzávalókat. Míg ez történik, a sült tökből 20 dkg-t kisebb kockákra vágok (a maradékot jóízűen megeszem), a leveshez adom, és forrás után 5-10 percig főzöm. Ha elkészült, botmixerrel pépesítem a levest, és elkeverem benne a tejszínt. Tálalás előtt tökmagot vagy szezámmagot pirítok, és az apróra vágott snidling társaságában a levesre szórom.

Az ősz egyik legjobb finomsága lehet ez a leves! / Kép forrása: Pixabay
Az ősz egyik legjobb finomsága lehet ez a leves! / Kép forrása: Pixabay