Barion Pixel Igazi francia különlegesség a créme brulée, készítsd el Te is! – Coloré

Igazi francia különlegesség a créme brulée, készítsd el Te is!

2022. 02. 02.

A créme brulée-t katalán krémként is szokták emlegetni, ami eredetileg spanyol készítőt sejtet, ám először a 17. században jelent meg egy francia szakácskönyvben. Titka a krém megfelelő állagában és az égetett cukorban rejlik.

Hozzávalók:

  • 1 dl 3,5%-os tej
  • 2 dl tejszín
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • egy nagy csipet só
  • 4 tojássárgája
  • 1,5 liter víz

A tálaláshoz:

  • 4-5 evőkanál cukor

Elkészítés:

A Mesterszakács szerint a créme brulée előkészületei viszonylag hamar megvannak, úgyhogy első lépésként előmelegítem a sütőt 140 fokra.

Egy nagyobb lábasban elkezdek melegíteni másfél liter vizet. Míg eléri a forráspontot, elkészítem a krémet: összekeverem tejet, a tejszínt, a cukrot, az aromát és a tojások sárgáját, majd sóval ízesítem. Akkor dolgoztam jól, ha a cukor teljesen feloldódik, de nem az a cél, hogy habosra keverjem, úgyhogy semmiképp sem géppel álljunk neki! Ha feloldódott a cukor, leszűröm a keveréket.

Előveszek négy kisebb tálat, úgynevezett ramekint, és egyenlően elosztom bennük a krémet. Ezeket egy magas falú tepsibe helyezem, és apránként beleöntöm a közben felforrt vizet úgy, hogy a víz elérjen a krém tetejéig, de ne csurogjon bele a kis tálakba!

Betolom a tepsit a sütőbe, és 35-45 percig hagyom bent. Akkor jó, ha a krém teteje kellemesen ruganyos tapintású és nem tapad az ujjunkra. Ha készen vannak a kis tálak, kiveszem őket és hűtőbe teszem, hogy valamelyest lehűljenek.

Ha kihűltek, megszórom a tetejüket egy vékony réteg cukorral (vagy akár nádcukorral), majd egy flambírozó pisztoly segítségével aranybarnára karamellizálom a cukrot. Ezzel a mutatvánnyal akár az asztaltársaságot is le lehet nyűgözni!

Tipp:

Ne essünk kétségbe, ha nem megy rögtön a pisztoly használata! Kitartóan égessük a cukrot, és ha ropogós lesz a krém tetején, tálalhatjuk is!

Créme brulée, a francia klasszikus
Ha így néz ki a cukor, jól dolgoztunk!/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix