Ha mindig is neki akartál állni, de nem mertél, házi kocsonya receptünk végigvezet a kocsonyakészítés rögös útján.
Hozzávalók:
- 2-3 disznóköröm (ha van rá lehetőség, a csontot vágassuk félbe vagy akár negyedbe)
- annyi tányér víz, ahány tányérnyi kocsonyát szeretnénk (ebből a húsmennyiségből 6 tányér kijön + érdemes még két-három tányérnyit hozzátenni, ha elpárologna)
- 50-60 dkg füstölt disznóhús (tarja vagy comb)
- 3-4 teáskanál só (+ ha az ízlés úgy kívánja)
- fokhagyma – tányéronként két gerezd
- kb. 15 szem egész bors
Elkészítés:
A disznókörmön sajnos óhatatlanul maradnak szőrszálak, amiket le kell borotválni. Ez a kocsonya készítésének legutálatosabb része, de sajnos nem lehet megúszni. Érdemes folyóvíz alatt a mosogatóban csinálni egy eldobható borotvával.
Amint a körmök főzésre készek, egy nagyobb lábasba teszem őket az egész füstölt hús társaságában. (Ha a füstölt hús darabokban van, érdemes előfőzni a körmöket nagyjából 4 óra alatt). Ízesítem egész borsszemekkel, a sóval és tányéronként két gerezd fokhagymával. Ugyanígy teszek a vízzel is: annyi tányérnyit mérek ki belőle, ahány tányért tervezek.
Ha megvagyok, ráteszem a fedőt és alacsony lángon, éppen gyöngyöztetve főzöm 6 órán keresztül.
Ha megfőtt, leszűröm a kocsonyát, a körmökről leszedem a húst.
A levet hagyom hűlni, a főtt húst tetszőleges méretű szeletekre vágom. Ha összeállt a zsír a kocsonyán, egy kanál segítségével leszedem róla a zsírfoltokat, majd alacsony lángon felolvasztom, de éppen csak annyira legyen folyós, hogy el tudjam oszlatni a tányérokban! Ha kihűlt, hűtőbe vagy hideg kamrába teszem, hogy kellően összeálljon.
Ahány család, annyiféle kocsonya: sokan főznek bele vöröshagymát, zöldséget a végén főtt tojást is.
Tipp:
Nem kell feltétlenül tányérokba szedni a házi kocsonyát, lehet nagyobb jénaiba is vagy ételhordóba, hogy kevesebb helyet foglaljon a hűtőben.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea