A csirkemell számos módon elkészíthető: rántva, sülve, őzgerincben, sütőben, szaftban, tortillában, tésztával, rizzsel vagy bármilyen körettel kiegészítve. Mi most egy göngyölt csirkemell receptjét hoztuk, melyhez egy igazán különleges köret jár: vaníliás répapüré!
A göngyölt csirkemell számos meglepetést hordozhat magában, ami egészen addig rejtve marad, míg fel nem vágjuk. Számos töltelék közül választhattunk volna, ám mi most májat és aszalt szilvát használtunk. Míg az aszalt szilva köztudottan jó az emésztésnek, a csirkemáj rendkívül gazdag A-vitaminban, továbbá cinket, folsavat, vasat és kalciumot is tartalmaz. Ha köretnek zöldséget választunk, kifejezetten diétás ebédben vagy vacsorában lehet részünk! Ügyeljünk rá azonban, hogy a hagymának és a húsnak is jót tesz, ha áll egy napot a hűtőben, úgyhogy érdemes egy nappal a készítés előtt nekiállni!
Hozzávalók (3 főre):
- 600 gramm csirkemellfilé
- 15 szelet bacon
- 30 gramm vöröshagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1+1 evőkanál olívaolaj
- 20 gramm vaj
- só
- bors
- egy csipet szárított zsálya
- 50 ml rosébor
- 1-2 evőkanál víz
- aszalt gyümölcs (szilva vagy barack)
A savanyított lilahagymához:
- 150 gramm lilahagyma
- 50 ml rosébor
- 50 ml víz
- só
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 kávéskanál színes bors
- 2 szem tört borókabogyó
- 2 teáskanál vörösborecet
A répapüréhez:
- 400 gramm hámozott sárgarépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- tört bors
- víz
- fél csapott kávéskanál vaníliaőrlemény (vagy fél vaníliarúd kikapart magja)
- 1 csapott evőkanál méz
- 40 gramm vaj
- 1 kávéskanál kukoricakeményítő
Így készül a göngyölt csirkemell vaníliás répapürével:
A főzés előtti napon érdemes megcsinálni a hagymát, hogy összeérjenek az ízek! Ehhez a borból, a vízből és a fűszerekből finom főzetet készítek, majd ha kihűlt, ráöntöm a hagymára. Érdemes üvegbe vagy jól zárható tálba vágni a hagymát, majd erre önteni a levet, mert erősen fog illatozni a hűtőben!
A májat megtisztítom, és kisebb darabokra vágom. A felhevített olajra dobom az apróra vágott hagymát, majd ha üvegesedik, rádobom a májat is. Kicsit hevítem, majd mehet rá némi só, bors, és a zsálya is. Kevergetem, és ha megsül, aláöntöm a rosét és némi vizet, majd felforralom. Ha készen van, még melegen, villával széttöröm vagy géppel összeturmixolom.
A csirkemelleket megtisztítom, és úgy vágom fel, hogy egy nagyobb, lapos húsdarabot kapjak. Kiklopfolom, bekenem a szeleteket májpürével, a közepére pedig egy sor aszalt gyümölcsöt teszek, és szorosan feltekerem. Egy-egy tekercset baconszeletekbe csomagolok, majd folpackba teszem a húsokat és egy napra lehűtöm őket.
Másnap, sütés előtt egy órával kiveszem a húscsomagokat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek. Eközben a répákat meghámozom, kisebb darabokra vágom és egy kevés olajon megdinsztelem. Sózom, borsozom, meglocsolom a mézzel, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Lefedem, és 15 percen át párolom. Ha megpuhultak, leturmixolom őket, majd ízesítem a vaníliával, végül beledolgozom a vajat és a keményítőt.
A húsokat kibontom a folpackból, tepsibe rakosgatom, enyhén meglocsolom olívaolajjal, alufóliával letakarom őket, majd 200 fokos sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készre sütöm a göngyölt csirkemelleket. A savanyított hagymával és a répapürével tálalom, de ízlés szerint adhatunk hozzá salátafélét.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita