Május végétől érik a málna, így érdemes már most elmenteni a recepteket!
A málna amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is! Csodát tesz a bőrrel, a szem egészségének őrzője, ráadásul a menstruációval járó kellemetlen tüneteket is enyhíti! A-vitaminban gazdag, de kalcium- és cinktartalma is magas, így érdemes fogyasztani!
Főszerepben a málna!
Leginkább édességeket hoztam, de vannak itt igazi kuriózumok is!
Málnás-kókuszos bonbon
Már-már diétás, és az is könnyedén el tudja készíteni, aki egyébként nem járatos a bonbonkészítésben.
Levendulás málnalekvár
Lekvárt nem csak nagy tételben lehet csinálni! Ez az enyhén levendulás, de a málna íze által uralt lekvár rendkívül különleges, és nem is bonyolult az elkészítése!
Hozzávalók:
– 500 gramm málna
– egy teáskanál levendulaszirom
– fél csomag dzsemfix
– 15 dkg cukor
Elkészítés:
Elsőként az üvegeket és a tetejüket forró vízzel kiöblítem. (Ebből a mennyiségből nagyjából egy normál befőttesüvegnyi lesz).
A málnákat megmosom, majd lábasba öntöm. Én nem akartam a turmixolással küszködni, úgyhogy krumplinyomóval krémesre nyomkodtam, és így pont annyi darab maradt egyben, amennyit reméltem. Kimérem a 15 dkg cukrot, két evőkanálnyit elkeverek belőle a dzsemifixszel, majd a málnára szórom, és felteszem a tűzre, alacsony lángon. Kevergetem, és amikor forr hozzászórom a maradék cukrot, és kevergetés mellett további öt percig forralom a lekvárt.

Öt perc elteltével minimálisra veszem a lángot, az előkészített üvegeket meleg vízbe állítom, és merőkanalanként adagolom beléjük a lekvárt, ügyelve, hogy fokozatosan melegedjenek fel. Ha megvan, jó szorosan rájuk csavarom a tetejüket, és hirtelen fejjel lefelé állítom őket. Így hagyom öt percig, majd alaposan plédbe vagy paplanba takarom őket, és addig hagyom, míg ki nem hűl. Ha jól dolgoztam, az üvegek kupakját nem lehet benyomni.
Aki biztosra akar menni, szórhat a lekvár tetejére (az üvegbe töltés után) egy késhegynyi nátrium-benzoátot, hogy biztosan tartósítsa, de a dunsztolás is elég kell, hogy legyen!
Eton Mess
Ez az angol finomság nem kér sokat: málna, cukor és habcsók a fő hozzávalók, és ha kész habcsókból készítjük, pillanatok alatt tálalható!
Tiramisu bogyós gyümölcsökkel
Kicsit csalás, de nem ámítás, mert a klasszikus tiramisun túl érdemes kipróbálni az üdítő, gyümölcsös változatokat is, például ezt az erdei gyümölcsöset!
Hozzávalók:
– 30-35 dkg babapiskóta
– 4 tojássárgája
– 12 dkg porcukor
– fél kávéskanál őrölt fahéj
– 50 dkg mascarpone
– 2 dl kávé
– 0,5 dl rum vagy pár csepp rumaroma
– egy marék áfonya
– egy marék szeder
– egy marék málna

Elkészítés:
Lefőzöm a kávét és hagyom hűlni. Ha kihűlt vagy langyos, belemártogatom a babapiskótát. Egyenként mártogatva rakok ki vele egy tálat. Ezután szétválasztom a négy tojás fehérjét a sárgájától, a sárgáját megtartom, hozzáteszem a 12 dkg porcukrot, majd a mascarponét, a fahéjat, és jól elkeverem. Eleinte nehéz, de ahogy keveredik és hozzászokik a szobahőmérséklethez a mascarpone, úgy ,,adja meg magát”. Ha elkeveredett, és kicsit folyós, ráöntöm a babapiskótára, és szépen elegyengetem rajta. A hűtőbe teszem, legalább 3-4 órára, de inkább egy éjszakára, hogy az állaga vághatóra szilárduljon. Tálalás előtt rászórom a gyümölcsöket, és mentalevelekkel díszítem. Kiválóan kiegészíti a savanykás gyümölcs az édes krémet, de a gyümölcsöket össze is lehet turmixolni, és a krémbe keverni. Ebben az esetben a tojást én ki szoktam hagyni, mert túl folyós lenne.
Málnalikőr
Nem édesség, mégis édes élmény egy ilyen málnalikőrt kortyolgatni. Érdemes elkészíteni, mert a málna legjobbja van benne, na és persze egy kis alkohol!
Nyitókép forrása: Unsplash