A lencse már-már kötelező elem az év első napjaiban, és talán még most sem vagyunk elkésve azzal, hogy együnk belőle! Rendkívül kiadós étel, ráadásul ebben a formájában akár az újévi diétába is beilleszthető!
A lencse a népi hagyományok szerint kihagyhatatlan újévkor, és sokan tartjuk is a szokást, függetlenül attól, hogy szívünk mélyén tudjuk, hogy nem ettől várhatjuk a pénzesőt. Valójában bármilyen hüvelyest fogyaszthatunk ilyenkor, ha a hagyományokhoz akarjuk tartani magunkat, mert a borsó- és babfélék is aprószeműek, így ugyanazt szimbolizálják: a gazdagságot és a bőséget.
A lencse amellett, hogy rendkívül finom és tápláló, rengeteg vitamint tartalmaz, így B1-, B2- és C-vitamint is, melyre a téli hónapokban igen nagy szükségünk van! Ezek mellett ásványi anyagokban is gazdag, így biztosítja számunkra a káliumot, a magnéziumot és a kalciumot is.
Hozzávalók:
- 1 konzerv (vagy 400 gramm sóban főtt lencse)
- 8-10 db koktélparadicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 érett avokadó
- 100 gramm feta sajt
- citromlé
Az öntethez:
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 kávéskanál dijoni mustár
- só
- tört színes bors
Így készül a fetasajtos lencsesaláta:
Elsőként az öntetet készítem el! Ehhez a hozzávalókat egy kisebb, zárható üvegbe adagolom, rátekerem a tejét, majd alaposan összerázom. Fontos, hogy a só teljesen feloldódjon, mert ezáltal lesz selymesen krémes az öntetünk.
A hüvelyeseket jó alaposan lecsepegtetem, ráöntöm az öntetet és összeforgatom. A koktélparadicsomokat megmosom, félbevágom, és egy grillserpenyőben enyhén átsütöm. Az avokádót kisebb darabokra vágom, a citromból egy kis levet facsarok rá, majd a fetasajt társaságában a lencsére szórom. Enyhén megkeverem, majd sózom, és ízlés szerint borsozom.
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix