Barion Pixel Nem ettél lencsét újévkor? Pótold ezzel az isteni fetasajtos lencsesalátával! – Coloré

Nem ettél lencsét újévkor? Pótold ezzel az isteni fetasajtos lencsesalátával!

2023. 01. 07.

A lencse már-már kötelező elem az év első napjaiban, és talán még most sem vagyunk elkésve azzal, hogy együnk belőle! Rendkívül kiadós étel, ráadásul ebben a formájában akár az újévi diétába is beilleszthető!

A lencse a népi hagyományok szerint kihagyhatatlan újévkor, és sokan tartjuk is a szokást, függetlenül attól, hogy szívünk mélyén tudjuk, hogy nem ettől várhatjuk a pénzesőt. Valójában bármilyen hüvelyest fogyaszthatunk ilyenkor, ha a hagyományokhoz akarjuk tartani magunkat, mert a borsó- és babfélék is aprószeműek, így ugyanazt szimbolizálják: a gazdagságot és a bőséget.

A lencse amellett, hogy rendkívül finom és tápláló, rengeteg vitamint tartalmaz, így B1-, B2- és C-vitamint is, melyre a téli hónapokban igen nagy szükségünk van! Ezek mellett ásványi anyagokban is gazdag, így biztosítja számunkra a káliumot, a magnéziumot és a kalciumot is.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (vagy 400 gramm sóban főtt lencse)
  • 8-10 db koktélparadicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 100 gramm feta sajt
  • citromlé

Az öntethez:

  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kávéskanál dijoni mustár
  • tört színes bors

Így készül a fetasajtos lencsesaláta:

Elsőként az öntetet készítem el! Ehhez a hozzávalókat egy kisebb, zárható üvegbe adagolom, rátekerem a tejét, majd alaposan összerázom. Fontos, hogy a só teljesen feloldódjon, mert ezáltal lesz selymesen krémes az öntetünk.

A hüvelyeseket jó alaposan lecsepegtetem, ráöntöm az öntetet és összeforgatom. A koktélparadicsomokat megmosom, félbevágom, és egy grillserpenyőben enyhén átsütöm. Az avokádót kisebb darabokra vágom, a citromból egy kis levet facsarok rá, majd a fetasajt társaságában a lencsére szórom. Enyhén megkeverem, majd sózom, és ízlés szerint borsozom.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix