Nemcsak a szilveszteri asztalt dobhatjuk fel vele, hanem a reggelit is, arról nem is beszélve, hogy a sületlen virsli fonatok a hűtőben 2-3 napig is elállnak!
Hozzávalók:
- 2,4 dl tej
- 1,5 csapott evőkanál cukor
- 20 gramm élesztő
- 43 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 0,85 dl olaj
- A tetejére:
- 4 darab virsli
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A 2,4 dl tejet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és meleg helyen letakarva felfuttatom 15-20 perc alatt.
A liszthez hozzáadom az egész tojást, a sót és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Liszt ,,igény esetén” még bátran adható hozzá. Akkor jó, ha nem ragad rá a kezünkre. Ha összeáll a tészta, letakarom és másfél órát hagyom kelni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen átgyúrom és nyolc egyenlő részre osztom, majd minden részből golyókat formálok, és 10 percig pihentetem.
Ez idő letelte után minden golyót három egyenlő részre vágok és minden darabot kisodrok. Nem kell teljesen szabályosnak lenniük, az a fontos, hogy nagyjából egyforma hosszúak legyenek.
A három ,,sodronyt”, mint a hajat összefonom és sütőpapírral fedett tepsibe teszem.
Ha készen vannak a fonások, vékony karikákra vágott virsliket rakok rájuk. Picit oda is lehet nyomni, hogy biztosan ott maradjanak.
Ha készen vannak a copfok, további 20 percig kelesztem őket, majd lekenem a tej és tojás sárgájának keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm őket 18-20 percig míg aranybarnák nem lesznek.
Majonéz vagy ketchup nyomható rá, de akár savanyúsággal is kiváló.
Tipp:
Fóliába csomagolva 2-3 három napig is elállnak az előre font copfok, csak arra kell figyelni, hogy a második naptól már rácson kell sütni, mert a sütőpapírra ragad. Állagra ugyanolyan omlós és puha marad, mint az első napon volt.
Borítókép forrása: Karsa Tímea