A torták elkészítése általában fáradságos munka, de az esetek többségében minden, a készítésével töltött perc megéri. Nincs ez máshogy a narancstorta esetében sem: finom piskóta, isteni narancskrém és szép díszítés. Akár hétvégi programnak is kiváló, ha együtt készíti a család!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás (külön a fehérje és a sárgája)
- 25 dkg kristálycukor
- 1 narancs
- 4 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg finomliszt
A krémhez:
- 2 narancs
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
Továbbá:
- 10 dkg kekszmorzsa az oldalára
- 2 dl habtejszín díszítésnek
- vaj és finomliszt a tortaforma kikenéséhez
Így készül a mennyei narancstorta:
A tésztához a tojások sárgáját fehéredésig keverem a cukor kétharmadával. Ez nagyjából 3-4 perc. A narancs reszelt héját, a kifacsart levét és a vizet is hozzáadom, majd hozzákeverem a sütőporral összeforgatott lisztet is.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, és amikor már kezd összeállni, hozzáadom a maradék cukrot és ezzel verem tovább. Óvatosan, úgy, hogy hogy ne törjem össze, az eddigiekhez keverem. Egy 23 centiméteres tortaformát kikenek vajjal, és belisztezem, majd beleöntöm a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben sütöm 35 percig (hőlégkeveréses berendezés esetén elég 160 fokra tenni – javasolja a Keveremkavarom).
Míg sül a tészta, nekilátok a krémnek! Ehhez a narancsok héját lereszelem, levüket kifacsarom. Egy lábasba öntöm ezeket, hozzáteszem a cukrot, a főzhető pudingport, a tojásokat és a tejet, és néhány perc alatt sűrűre főzöm. Ha langyosra hűl, a szobahőmérsékletű vajat magában habosra keverem, és kanalanként beledolgozom a narancskrémet.
Ha a megsült tészta kihűlt, három egyenlő részre vágom. Az alsó lapot megkenem krémmel, majd a második lapot és a tetejét is úgy, hogy egyenletes legyen a krém, de a torta oldalára is jusson belőle! Hűtőbe teszem, hogy dermedjen, majd kiveszem, és kekszmorzsával díszítem az oldalát, tálaláskor a tetejét pedig tejszínhabbal és narancsdarabokkal.