A mousse egy rendkívül finom, könnyed csokoládéhab. Az eper önmagában ízletes finomság, ez az epres-csokoládés mousse pedig utánozhatatlan!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 kanál tejföl
- pár evőkanál eperlekvár
- 15 dkg eper
A krémhez:
- 20 dkg csokoládé
- 3 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejszín
Így készül a mennyei epres-csokoládés mousse:
A lisztet összemorzsolom a margarinnal, hozzáadom a cukrot, a tojássárgáját, a sütőport, majd a tejföllel lazítok egy kicsit a tésztán. Alaposan összegyúrom, egy kivajazott piteformába egyengetem, és 160 fokos sütőbe teszem. A tésztát nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütöm. Ha készen van, kiveszem a sütőből, megvárom, hogy teljesen kihűljön, majd megkenem az eperlekvárral, és megszórom a tetszőleges méretűre vágott eprekkel.
Egy nagyobb lábasban felteszek vizet forrni, beleteszek egy kisebbet úgy, hogy a lábas alja ne érjen bele a vízbe. A kisebb lábasba kockázom a csokoládét, és kevergetve felolvasztom. Külön-külön tálban felverem a tojásfehérjét és a tejszínt is, majd egy harmadik tálban a tojássárgákat habosra keverem a cukrokkal. Ehhez adom az olvasztott csokoládét, és óvatosan hozzádolgozom a tejszínt és a felvert tojásfehérjét is.
A kész krémet ráöntöm a kihűlt tésztára, elegyengetem rajta és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A Mesterszakács azt javasolja, hogy tálalás előtt eperrel, mentalevéllel vagy csokoládészósszal díszítsük, így téve dekoratív finomságot az asztalra.