A sajttorta egy rendkívül egyszerű édesség, ám annál jobb: az ízek csodás harmóniában várják, hogy megkóstoljuk őket! Amilyen finom, elkészítése olyan könnyű: pillanatok alatt megvan, csak győzzük kivárni, míg összeáll a hűtőben!
Mint sok minden más, a sajttorta története is az ókori görögökig nyúlik vissza. Már a legelső olimpiai játékokon is a menün volt a sajttorta. Akkoriban a sajton túl mézből és lisztből készítették, ám a rómaiak továbbfejlesztették a receptet, ezáltal még ízletesebb lett. Általuk terjedt el Európában, majd jutott el a 19. században Amerikába is. A krémsajt feltalálásával egyidőben New York utcáin elindult a sajttorta-őrület, és kialakult a ma is ismert recept.
Hozzávalók:
- 35 dkg keksz
- 15 dkg vaj
- 60 dkg natúr krémsajt
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál liszt
- 3 tojás
- 1,5 dl tejföl
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
Így készül ez a könnyű sajttorta:
Elsőként a kekszet ledarálom úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A vajat mikróban vagy lábasban, gáz fölött megolvasztom, és összekeverem a darált keksszel. Ha összeállt, egyenletesen belenyomkodom egy kapcsos, 24 centiméteres tortaformába. 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, és öt percig sütöm. Ha kész, kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni. Közben elkészítem a krémet: összekeverem a sajtkrémet a tejföllel és a liszttel, majd cukrokkal édesítem, és a citrom reszelt héjával teszem pikánssá. Hozzáadom a tojásokat, és teljesen simára keverem.
A krémet a kekszes tortalapra öntöm, sütőbe teszem, és 40-45 perc alatt készre sütöm. Ha a teteje enyhén megbarnult, elkészült.
A Keveremkavarom azt javasolja, hogy tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és savanykás lekvárt csurgassunk végig egy-egy szelet torta tetején.
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix