A bablevesnek számos fajtája létezik: Jókai, zöldbab, de magyar és mexikói bableves is van! Ma a babgulyást mutatjuk be egy felejthetetlen recepttel, ami után a család garantáltan nem fog második fogásért sírni!
Hozzávalók:
- 50 dkg tarkabab (száraz)
- 1 kisebb füstölt csülök
- 40 dkg füstölt oldalas
- 3-4 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 édes zöldpaprika és paradicsom
- 2,5 kg csont nélküli marhahús (a nyak-lapocka- vagy hátrész a legjobb erre)
- 15 dkg zsír vagy 1 dl olaj
- 3 csapott evőkanál pirospaprika
- 1-1 kiskanál őrölt fekete bors és őrölt köménymag (ha az ízlés úgy kívánja, elhagyható)
- só (ízlés szerint – ám ügyeljünk rá, hogy a füstölt csülök miatt kevesebb kell, mint általában!)
- 3-4 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zsenge zellergumó
- fél csokor petrezselyem
- 1-2 ág zellerzöld
- 1 kiskanál majoránna
A csipetkéhez:
- 30 dkg finomliszt
- 3 tojás
Így készül ez a tápláló babgulyás:
A babot a főzés előtti este bő hideg vízbe áztatom, hogy másnap könnyebben megpuhuljon. Ezt akár a füstölt hússal is megtehetjük, hogy ha túl sós lenne, kicsit enyhüljön az íze.
A főzés napján a zöldségeket megtisztítom, majd a hagymaféléket finomra, a paprikát és a paradicsomot kockákra vágom. A marhahúst nagyjából 2,5 centis kockákra darabolom.
A zsírt egy nagyjából 15 literes bográcsban kissé felforrósítom, majd a vöröshagymát üvegesre fonnyasztom. Mehet rá a fokhagyma, a paprika és a paradicsom is, és így pirongatom pár percig. Ezután következik a marhahús, amit kevergetve fehéredésig pirítok. Hozzáadom az oldalast és füstölt csülköt is, ám a Keveremkavarom egy remek ötletet ad a csülökhöz: készítsük el előre! Ez esetben a levét tartsuk meg a főzéshez és a húst a kész ételhez adjuk hozzá felvágva. Az alapot borssal és köménymaggal ízesítem, a pirospaprikával megszínezem és felöntöm nagyjából 6 liter vízzel (ha előre megfőztem a füstölt húst, akkor vegyesen a levével és a vízzel). Erős tűzön felforralom, lefedem és közepes tűzön egy óra alatt félpuhára főzöm a húsféléket.
E pontnál mehet bele a beáztatott, majd lecsepegtetett bab, és így főzöm további 35 percet. Közben elkészítem a csipetkét: a lisztet és a tojásokat összegyúrom, és kicsipkedem.
A zöldségeket megtisztítom, kockákra vagy karikákra vágom, és a csipetkével együtt a leveshez adom. Majoránnával fűszerezem, és ha csípősen szereti a család, akkor egy kis erős paprikát is teszek bele, majd újabb 35 percig főzöm.
Ha megfőttek a húsok és a bab is, a csülökről lesegítem a húst, és kisebb darabokra vágva visszateszem a levesbe.
Aki ennél is tartalmasabban szereti, két kiló kockákra vágott krumplival még feldobhatja – ez esetben valamivel több vizet igényel a levesünk. Hogy ez is puhára főjön, fél órával a leves késznek nyilvánítása előtt tegyük a forrásban lévő ételhez.