Amit felnőttkorban is érdemes kipróbálni: a tavaszi főzelék

A tavaszi főzelék – más néven finomfőzelék – bizonyosan mély nyomott hagyott a menzás gyerekekben. Vannak azonban ételek, amiket felnőtt korban is érdemes kipróbálni, mert kiderül, hogy nem is olyan rosszak, mint annak idején gondoltuk. Ha esélyt adnál a finomfőzeléknek, ezzel a recepttel próbáld ki!

Hozzávalók:

  • 4 zsenge sárgarépa
  • 1 zsenge karalábé
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg zöldborsó
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 6 dl tej

Így készül a tavaszi főzelék:

A sárgarépát és a karalábét megmosom, meghámozom és nagyjából egy-másfél centis kockákra vágom. A vajat egy lábasban felolvasztom, ráöntöm a répát, és kevergetés mellett 4-5 percig párolom. Mehet bele a karalábé és a zöldborsó is! Sóval és cukorral ízesítem és lefedve, kis lángon párolom 10-12 percig. Érdemes főzés közben szemmel tartani, néha megkeverni, és ha igényli, egy kis vizet önteni alá, de a végére mindenképpen főzzük el alóla az összes vizet!

A petrezselymet felaprítom, rádobom a zöldségekre, majd a lisztet is rászórom. Éppen csak egy percig pirítom úgy, hogy ne kapjon színt, majd ráöntöm a tejet. Kevergetve 3-4 percig forralom, mialatt a leve úgy besűrűsödik, mint egy mártásnak.

Igény esetén ízesítem sóval, cukorral vagy akár fűszerekkel! A Mesterszakács javaslata szerint akár ételízesítőt is használhatjuk só helyett, és a felsorolt zöldségeken kívül mehet bele karfiol, brokkoli, kukorica, zöldbab, de akár gomba is!

Tavaszi főzelék
A tavaszi főzelék szinte bármilyen zöldséget elbír / Kép forrása: Mesterszakács

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész